Turun konser­vato­rion ja musiikkiopiston kitara­orkes­terit

Muusikko voi kehittää koko opiskelunsa ajan instrumentinhallintaansa ja yhteissoittoaan Turun konservatorion ja musiikkiopiston kitaraorkestereissa. Eri ikäisten kitaristien kokoonpanot myös esiintyvät yleisölle säännöllisesti.

Kitarataiturit

1.–3. luokalla koulussa olevien kitaristien orkesteri.

Kitarataiturit-orkesteri on tarkoitettu nuorimmille kitaristeille. Se toimii harjoitusorkesterina jo hieman kokeneempien soittajien Kitaramestarit-orkesterille. Orkesterin ohjelmisto koostuu lastenlauluista, joiden sovitukset räätälöidään kaikille orkesterilaisille sopiviksi. Mukaan orkesteriin soittamaan pääsee heti, kun 3. kielen sävelet G ja A löytyvät.

Kitarataiturit opettelevat yhteissoiton alkeita. Tärkeää on myös tutustua muihin samaa soitinta soittaviin lapsiin. Kitarataiturit esiintyvät kitaristien konserteissa ja perinteisessä pikkukitaristien joulukonsertissa.

Kitarataiturit harjoittelevat lukuvuonna 2021–2022 tiistaisin klo 17–17.45 Linnankadun kamarimusiikkiluokassa A224. Orkesteria johtaa Hanna Kourula. Kitarataiturien lukuvuoden ensimmäiset harjoitukset pidetään tiistaina 24.8.

Kitaramestarit

4.–5. luokalla koulussa olevien kitaristien orkesteri.

Kitaramestarit-orkesteri on tarkoitettu jonkin aikaa soittamista harrastaneille noin 9–11-vuotiaille kitaransoittajille. Se toimii harjoitusorkesterina kokeneempien soittajien Kitarasankarit-orkesterille. Orkesterin ohjelmisto koostuu pääasiassa tutuista lauluista, joiden sovitukset räätälöidään kaikille orkesterilaisille sopiviksi.

Orkesterin päätavoite on opetella soittamaan yhdessä, saada soittajat reagoimaan toistensa soittoon ja kantamaan vastuuta omasta osuudestaan orkesterin toiminnassa. Tärkeää on myös tutustua muihin samaa soitinta soittaviin lapsiin ja nuoriin. Kitaramestarit esiintyvät säännöllisesti konservatorion järjestämissä konserteissa ja Lasten musiikkijuhlilla.

Kitaramestarit-orkesteriin ovat tervetulleita myös iältään sopivat konservatorion ja musiikkiopiston ulkopuoliset soittajat, jotka tuntevat vähintään nuotit G1–G2, eli kolmen ylimmän kielen nuotit 1. asemasta.

Kitaramestarit harjoittelevat lukuvuonna 2021–2022 keskiviikkoisin klo 17–17.45 Linnankadun kamarimusiikkiluokassa A224. Orkesteria johtaa Hanna Kourula. Kitaramestarien lukuvuoden ensimmäiset harjoitukset pidetään keskiviikkona 25.8.

Kitarasankarit

6.–9. luokalla koulussa olevien kitaristien orkesteri

Kitarasankarit-orkesteri on jo alkua pidemmälle ehtineiden kitaristien orkesteri, jonka soittajat ovat 6.–9.-luokkalaisia. Soitettavat teokset ovat laajempia kuin nuorempien Kitaramestareiden. Musiikki sovitetaan orkesterille soittajien mukaan. Ohjelmisto on monipuolinen ja sisältää niin elokuva- kuin pelimusiikkiakin klassisen ja kansanmusiikin lisäksi. Kitarasankarit esiintyvät yhdessä Kitarissimo!n kanssa omissa konserteissaan mm. Turun taidemuseossa, Taidekappelissa, Sibelius-museossa ja Betel-kirkossa.

Orkesterin päämäärä on sitouttaa soittajat soittavaan kaveriporukkaan ja nauttia yhteissoiton ilosta niin harjoituksissa kuin konserteissakin. Kitarasankarit-orkesteriin ovat tervetulleita myös iältään sopivat konservatorion ulkopuoliset soittajat.

Kitarasankarit harjoittelevat lukuvuonna 2021–2022 tiistaisin klo 18–19 Linnankadun kamarimusiikkiluokassa A224. Kitarasankareita johtaa Tuomas Kourula. Kitarasankarien lukuvuoden ensimmäiset harjoitukset pidetään tiistaina 31.8.2021.

Kitarissimo!

Lukioikäisten ja aikuisten kitaraorkesteri

Kitarissimo!:ssa soittavat kitaristit ovat harrastuksessaan pitkälle ehtineitä noin lukioikäisiä ja sitä vanhempia soittajia. Lähtötasona on kitaran PT3-tasosuoritus.

Kitarissimo!-orkesterissa soittajat pääsevät tutustumaan musiikkiin laajemmin kuin soolosoittajina ja soittamaan myös länsimaisen taidemusiikin helmiä kitaraorkesterille sovitettuna. Mukana ohjelmistossa on myös kevyempää cross-over-musiikkia ja elokuvasävelmiä. Aiemman orkesterisoittokokemuksen luomaa yhteissoittotaitoa pyritään hiomaan yhä korkeammalle tasolle ja konserteissa koetaan yhdessä esiintymisen iloa.

Kitarissimo!:n on tarkoitus tarjota väylä soittoharrastuksen jatkamiseen senkin jälkeen, kun kitaristi on käynyt läpi opintonsa eikä hän enää käy soittotunneilla. Näin orkesteri vuosien kuluessa kasvaa sosiaaliseksi ja musiikilliseksi yhteisöksi samaan tapaan kuin monet kuorot.

Orkesteriin voi tulla mukaan myös Turun konservatorion ja musiikkiopiston ulkopuolinen kitaristi, jos soitto-ja nuotinlukutaidot ovat riittävällä, noin PT3-kurssia vastaavalla tasolla. Tarvittaessa järjestetään koesoitto. Kitarissimo!  esiintyy yhdessä Kitarasankarit-orkesterin kanssa omissa konserteissaan mm. Turun taidemuseossa, Taidekappelissa, Sibelius-museossa ja Betel-kirkossa.

Kitarissimo harjoittelee lukuvuonna 2021–2022 keskiviikkoisin klo 18–19.30 Linnankadun kamarimusiikkiluokassa A224. Kitarissimo!:a johtaa Tuomas Kourula. Kitarissimo!:n lukuvuoden ensimmäiset harjoitukset pidetään keskiviikkona 1.9.2021.

Suuri kitaraorkesteri

Keväällä 2015 Turun konservatorion kaikki kolme kitaraorkesteria, Kitaramestarit, Kitarasankarit ja Kitarissimo! yhdistivät voimansa suuressa projektissa, jossa yli 40 kitaristia kokoontui soittamaan Jean-Philippe Rameaun musiikkia Sigyn-salin lavalle.

Kokemus oli sekä soittajille ja opettajille niin mahtava, että seuraavan vuoden projektin suunnittelu aloitettiin heti, ja samalla päätettiin, että joka kevät kaikki konservatorion kitaristit kerääntyvät soittamaan yhdessä. Uusi perinne oli syntynyt!

Suuri kitaraorkesteri kootaan yhteen noin kerran vuodessa kevätaikaan. Joka vuosi esitetään  uusi ohjelma. Vuodet 2020–2021 olivat poikkeuksia, kun Koronavirusepidemian projekteja jouduttiin lykkäämään.

Suurta kitaraorkesteria johtaa Tuomas Kourula.

Videoita kitaraorkesterien esityksistä

Lisää videoita on katsottavissa konservatorion YouTube-tililtä.