Yrkesexamen i musikproduktion är en examen efter grundexamen i musik, där man fördjupar sig i något delområde inom musikproduktionen: musikmanagement, musikproduktion eller låtskrivning.
Vad är en yrkesexamen?
Examina inom det yrkesinriktade examenssystemet är grundexamen, yrkesexamen och specialyrkesexamen. Yrkesexamen är avsedd för personer som har skaffat sig grundutbildning inom branschen eller motsvarande kompetens i arbetslivet och som är verksamma i arbetslivet inom branschen.
Yrkesexamen i musikproduktion är en examen efter grundexamen i musik, där man fördjupar sig i något av följande delområden inom musikproduktionen: musikmanagement, musikproduktion eller låtskrivning.
Yrkesexamen och studiestöd
Man kan få studiestöd för en yrkesexamen om studierna är heltidsstudier. Yrkesstudier är heltidsstudier om studiernas omfattning i genomsnitt är minst 4,5 kp per studiemånad. Observera också FPA:s inkomstgränser!
Vilka delområden ingår i yrkesexamen i musikproduktion?
I yrkesexamen i musikproduktion kan man välja mellan tre olika kompetensområden och dessutom erbjuds valfria examensdelar. Kompetensområdena är
musikproduktion
låtskrivning eller
musikmanagement
En gemensam examensdel för alla kompetensområden är ”Kännedom om musikbranschens verksamhetsomgivning”.
Utbildningsstyrelsen bestämmer om innehållet i och bedömningen av eGrunderna.
Yrkesexamens omfattning och studietid
Omfattningen av yrkesexamen i musikproduktion är 150 kp (kompetenspoäng). Studietiden är t.ex. 2–2,5 år. Examen kan också avläggas på kortare tid enligt den egna personliga utvecklingsplanen för kunnandet (PUK).
– En utmärkt möjlighet att hitta nya perspektiv och arbetssätt för det egna arbetet inom musikproduktionens olika delområden.
Antton Ruusunen
– Under studierna finns det goda möjligheter att nätverka med nuvarande aktörer och framtida yrkespersoner inom olika branscher.
Olli Lepänrinne
– Det mest nyttiga med yrkesexamensstudierna var responsen från andra studerande, lärare och besökare. Det känns svårt att få förnuftig respons på musik och i synnerhet ens egna låtar, men i yrkesexamensstudierna får man det! Det är också väldigt utvecklande att själv ge respons, eftersom man då måste analysera musiken på djupe
Tuomas Salminen
– Gästföreläsarna var väldigt intressanta. Det var givande att se andra musikproducenters och mixares projekt och arbete. Min inköpslista omfattar många nya plugins som andra yrkespersoner använder i sitt dagliga arbete.
Pasi Ketola
Mer information
utbildningschef Marko Autio marko.autio(at)turunkonservatorio.fi