10.9.2018

Trumpetistit Ähtärissä

Matkakertomus: Turku ja Tampere pandaretkellä 7.–8.9.2018

Syyskuun toisena viikonloppuna Turun konservatorion sekä Pirkanmaan musiikkiopiston 55 trumpetistia ja 10 vanhempaa starttasivat aamulla pandareissulle Ähtäriin. Johanna Laakson ja Lotte Nybergin oppilailla oli ollut ensimmäinen trumpetistien yhteisesitys Puhallinpäivillä 2018 Helsingin musiikkitalolla ja tämä oli jatkoa hienolle yhteistyölle. Porukkaan liittyi myös omia oppilaitani nyt palattuani äitiyslomalta ja näin saatiin kolmen opettajan trumpettiorkesteri reissua varten kasaan.

 

Ähtärissä Otsonkoululla pidettiin aamupäivällä ensimmäinen ja ainoa yhteisharjoitus, jonka jälkeen Ähtärin kaikki eskarilaiset oli kutsuttu kuulemaan esitystä. Pandasatu hurmasi niin yleisössä istuneet kuin esiintyjät, eikä edes sadun pahantuulisen Kalakarhun pomppaaminen lavalta pelästyttänyt eskarilaisia, vaan sai valtavan naurunremakan aikaan. Esiintyjissä oli sekä nyt syksyllä soittonsa aloittaneita juuri parilla tunnilla käyneitä soittajia, että pidemmällä olevia oppilaita. Kertomuksen sovitukset on tehty niin, että jokaiselle taitotasolle löytyy sopivaa esitettävää. Osassa kappaleista nuorimmat soittajat saavat pieniä näytelmällisiä tehtäviä, joista he olivat aivan innoissaan! Pandasadussa yhdistyy yhdessä soittaminen, liikkeen ja musiikin yhdistäminen, soitinesittely sekä tarinan ilmentäminen musiikin keinoin. Sadun on kirjoittanut Lotte Nyberg. Satu sekä siihen liittyvät tehtävät ilmestyvät hänen kirjoittamassa uudessa trumpetinsoiton alkeiskirjassa Rauha-pandan trumpettiseikkailu.

Esityksen jälkeen eskarilaisille pidettiin soitinkokeilutus ja lounastettuamme Ähtärin ABC:llä suuntasimme katsomaan oikeita pandoja Ähtärin pandatalolle. Ajoitus oli täydellinen vierailun kannalta, koska perjantai-iltapäivänä ei meidän lisäksemme ollut kuin toinen porukka ihastelemassa pandoja ja saimme rauhassa seurata Lumin ja Pyryn ruokailuja ja kiipeilyä. Pandavierailun jälkeen majoituimme hotelli Mesikämmeneen ja suuntasimme luontopolulle eräopas Olavi Kallasjoen opastuksella. Illan aikana tutustuttiin luontoon, pelattiin polttopalloa, syötiin grillikodassa paistettua makkaraa ja maissia. Ryhmätyönä kootut kaarnaveneet laskettiin yhdessä illan päätteeksi veteen opeyhtyeen soittaessa ”Mis soutaen tuulessa” ilta-auringon laskiessa.

 

Makoisien yöunien jälkeen nautimme runsaasta hotelliaamiaisesta sekä aamu-uinnista kylpylässä. Sen jälkeen suuntasimme Ähtärin eläintarhaan tutustumaan muihin eläimiin ja ostamaan muistoja ja tuliaisia. Reissu oli oikein onnistunut ja antoisa! Suuret kiitokset matkan toteutumiseen saadusta tuesta Turun konservatoriolle ja Pirkanmaan musiikkiopistolle sekä valvoja-apuna toimineille vanhemmille! Rauha-pandan seikkailuista kuullaan lisää Turussa Lasten musiikkijuhlilla – tervetuloa tutustumaan ihastuttavaan pandasatuun ja pandatrumpetisteihin maanantaina 18.3.2019 Sigyn-saliin!

 

Anna-Leena Lumme
Pirkanmaan musiikkiopisto