10.5.2019

Kevät Pariisissa soi suomalaisin ja ranskalaisin sävelin

Turun konservatorion kamarikuoron kevätkonsertit Salossa (28.5.) ja Turussa (30.5.) vievät kuulijat ranskalaisiin maisemiin.

Pariisi on kiehtonut monia suomalaisia säveltäjiä ja inspiroinut musiikin tekemiseen. 1900-luvun alussa Toivo Kuula ja Leevi Madetoja viettivät siellä aikaa tutustuen mm. Debussyn ja Ravelin impressionismiin ja loivat siitä oman suomalaisen versionsa, joka heijastui erityisesti yksinlaulutuotantoon. Oman aikamme säveltäjistä Juhani Komulainen ja Kaija Saariaho työskentelevät pääasiassa Pariisissa. Komulainen tunnetaan erityisesti kuoromusiikin säveltäjänä, Saariahon skaala on laajempi, 1980-luvun elektroakustisesta musiikista viime vuosien maailmanlaajuisesti menestyneisiin oopperateoksiin.

Konserteissa kuultavat teokset on kaikki sävelletty Pariisissa. Erityisesti Kuulan Meren virsi on saavuttanut aseman suomalaisen myöhäisromantiikan huikeana merkkipaaluna. Sen polyfonisissa kudoksissa kaksoiskuoroineen, sekä harmonian yllättävissä käänteissä Kuula liikkuu aikansa eurooppalaisen sävelkielen aallonharjalla. Suomen Laulun kymmenvuotisjuhlaan teoksen tilannut Heikki Klemetti piti sitä ”mahdottomana esittää ilman helponnuksia” joita Kuula ei kuitenkaan suostunut tekemään, ja siksipä Klemetti esitti teosta hieman horjahdelleen kantaesityksen jälkeen aina pianosäestyksen kanssa. Vielä nykyäänkin teos asettaa kuoron harmoniatajulle ja äänialoille nautinnollisia haasteita, jotka yhdessä Eino Leinon maalailevan tekstin kanssa tuottavat sekä kuulijalle että esittäjille unohtumattoman elämyksen.

Claude Debussy ja Maurice Ravel sävelsivät kumpikin kolmen laulun sarjan sekakuorolle – ja kumpikin teos jäi säveltäjänsä ainoaksi a cappella -teokseksi! Debussy sävelsi teoksensa keskiaikaiseen tekstiin, alkujaan vain kaksi osaa ystävänsä kuorolle vuonna 1898, kunnes sarja täydentyi keskimmäisellä osalla kymmenen vuotta myöhemmin. Ravel kirjoitti teokseensa tekstin myös itse, ja sävelsi sitä odottaessaan pääsyä rintamalle ensimmäiseen maailmansotaan, jonne häntä ei kuitenkaan heikon terveyden vuoksi hyväksytty. Lopulta hän pääsi kuitenkin palvelemaan maataan autonkuljettajana. Teos valmistui helmikuussa 1915.

Debussyn ja Ravelin Trois Chansons –teokset ovat kamarikuorojen kantaohjelmistoa joka puolella maailmaa. Konsertin myötä toivomme että tuulahdus Pariisista tuo iloa ja lämpöä myös Suomen kevääseen!

Cordialement bienvenue!

Liput 15 / 10 euroa, sisältää käsiohjelman
Konsertti kuuluu SPR:n kulttuuriystävätoiminnan tapahtumiin.

Turun konservatorion kamarikuoro, joht. Timo Lehtovaara
ti 28.5. klo 19.00 Salon VPK:n talossa (Asemakatu 3, Salo)
to 30.5. klo 18.00 Sibelius-museossa (Piispankatu 17, Turku)

Lisätietoa:
kamarikuoro@gmail.com / 040 5797 647
www.facebook.fi/kamarikuoro