12.9.2019

Salaista polkua pitkin

Sopraano Elisaveta Rimkevitch ja pianisti Niina Ranta Helsinki Lied -kilpailun palkintokonsertissa Sigyn-salissa

Syksyllä 2018 käydyssä Helsinki Lied -kilpailussa jaetulle kolmannelle sijalle tullut liedduo konsertoi Sigyn-salissa torstaina 26.9.2019 klo 18. Elisaveta Rimkevitch ja Niina Ranta halusivat rakentaa konserttiinsa jotain ihmiselle läheistä, tuttua ja samaistuttavaa. Tällaisiksi valikoituivat viihdyttävä kabaree, riipaisevat mustalaislaulut, kipeät rakkaustarinat ja aidot tunteet.

– ”Meitä kiehtoo mystiikka ja salaisuudet, vanhat tarinat, joita kerrotaan edelleen. Valitsimme ylevyyden ja kauniin rönsyilevyyden sijasta inhimillistä, psykologista ja kiehtovaa musiikkia ja tekstiä.” Elisaveta ja Niina kertovat. Konsertissa kuultavaa musiikkia ovat säveltäneet Vítězslava Kaprálová, Antonín Dvořák, Maurice Ravel, Rebecca Clarke, Alban Berg ja Benjamin Britten.

Elisaveta ja Niina tapasivat ensimmäistä kertaa valmistautuessaan Pro Musica -säätiön ”Vuoden nuoret muusikot 2017” -konserttiin. Yhteinen harjoittelu ja esiintyminen oli taiteilijoille niin inspiroivaa, että he päättivät jatkaa yhteistyötä liedin parissa. He ovat esiintyneet duona useissa Sibelius-Akatemian konserteissa, Taidekoti Kirpilässä sekä Niinan A-tutkintokonsertissa keväällä 2019. Niina ja Elisaveta ovat saaneet ohjausta mm. Ilmo Rannalta, Tuula Hällströmiltä ja Margareta Brandtilta. Niinaa ja Elisavetaa yhdistää rakkaus erityisesti ranskalaiseen ja slaavilaiseen ohjelmistoon. Nuoret taiteilijat keskittyvät liedissä harmonian, tekstin ja sävyjen puhuttelevimman ilmaisun etsimiseen.

Helsinkiläinen sopraano Elisaveta Rimkevitch (s. 1995) aloitti lauluopintonsa Sibelius-Akatemiassa Sirkka Parviaisen johdolla vuonna 2015. Hän valmistui keväällä 2018 musiikin kandidaatiksi ja tällä hetkellä jatkaa opintojaan kohti maisterin tutkintoa. Elisavetaa ovat opettaneet mm. Johanna Rusanen-Kartano, Tuuli Lindeberg, Ilmo Ranta ja Tuula Hällström. Keväällä 2018 Elisaveta teki oopperadebyyttinsä Servilian roolissa Mozartin La clemenza di Tito -oopperassa Sibelius-Akatemian produktiossa. Pro Musica -säätiön hallitus nimesi Elisavetan vuoden 2017 nuoreksi muusikoksi. Elisaveta kilpaili kesällä 2017 ja 2019 Timo Mustakallio -laulukilpailussa ja Kangasniemen kilpailussa 2018 ja oli näiden kilpailujen finalisti. Hänen opintojaan ovat tukeneet mm. Martin Wegelius-, Selim Eskelin- ja Pro Musica-säätiöt.

Niina Ranta (s. 1993) on Espoosta kotoisin oleva monipuolinen pianisti, joka viimeistelee tällä hetkellä opintojaan Sibelius-Akatemiassa Tuija Hakkilan ja Ilmo Rannan ohjauksessa. Hän on myös opiskellut Berliinin Universität der Künste -korkeakoulussa. Niina on esiintynyt lukuisissa soolo- ja yhtyetehtävissä Suomessa ja ulkomailla, viimeisimpänä Sibelius-Akatemian puhallinorkesterin solistina Musiikkitalossa helmikuussa 2019. Hänen opintojaan ovat tukeneet mm. Pro Musica- ja Martin Wegelius -säätiöt, ja hän oli Pro Musica -säätiön Vuoden nuori taiteilija vuonna 2017.