21.4.2022

Laulava papukaija

Laulava papukaija -konsertissa Sigyn-salissa la 7.5. klo 15 konservatorion kuorot Auriella ja Sigynella solisteineen esittävät Pentti Viherluodon lauluja.

– Laulava papukaija -konsertin idea syntyi jo viime keväänä. Esiintymisiä ei voinut oikein järjestää, joten motivoin omat lauluoppilaani tekemään äänitteet Pentti Viherluoto -laulukilpailun nauhakarsintaan. Samalla oppilaat haastattelivat isovanhempiaan kysyen heidän Viherluoto-suosikkejaan ja kun tutustuimme käsillä olleeseen tuotantoon tuli ilmi, että joukossahan on paljon myös lapsille ja nuorille laulettavaksi sopivaa ohjelmistoa ja paljon lauluja, joita ei ole painettu nuoteiksi ja joista ei löydy edes äänitteitä, kuoronjohtaja Terhi Lehtovaara kertoo projektin taustoista.

Alkukesästä 2021 Terhi ja kuorojen toinen johtaja Tuire Mellanen vierailivat Pentti Viherluodon tyttären Virpi Metsätähden luona tutkimassa Pentin ja hänen veljensä vanhoja muistivihkoja ja nuottilehtiä, innostuen hankkeesta yhä enemmän. Syksyllä 2021 kolme Terhin lauluoppilasta osallistui Pentti Viherluoto -laulukilpailuun.

– Mukava kokemus ja kilpailun välitön tunnelma innosti viemään projektia eteenpäin ja ottamaan mukaan kuorolaisetkin. Ensi syksyn kilpailun juniorisarjasta löytyy varmasti täysi rivistö laulajia kuoroistamme, Terhi uumoilee.

Äitienpäiväviikonlopulle ajoittuva konsertti on erinomainen tilaisuus nauttia sukupolvelta toiselle kantavista lauluista. Konsertissa esiintyvät kuorolaiset ovat ihmetelleet laulujen ajattomuutta, vanhimmathan niistä ovat 80–90 vuotta sitten sävellettyjä.

– Osa lauluista on tosiaan kirjoitettu puhtaaksi käsin kirjoitetuista nuoteista ja olen sovittanut ne varta vasten tätä konserttia ja kokoonpanoa varten, Terhi kertoo. Laulujen aiheet pyörivät turkulaislasten arjessa ja Turun maisemisssa, mutta myös Amerikkaan muuttaneiden siirtolaisten elämässä. Ohjelmaan on otettu mukaan myös ”meidän mummin suosikkilaulu” ja luonnollisesti myös yleisö pääsee mukaan laulamaan, ehkäpä jopa tanssimaan.

Konsertissa esiintyvät sekä Auriella että Sigynella-kuorot. Solisteina laulavat mm. viime syksynä laulukilpailussa kisanneet Lilli Toivanen, Olga Kuoppala ja Iiris Laine sekä muita tähtisolisteja kuoron omista riveistä. Laulajien ohjauksesta ja konsertin suunnittelusta ovat vastanneet Terhi Lehtovaara ja Tuire Mellanen. Iskusävelet tahdittaa Turun konservatorion opettajista koottu bändi.

Pääsyliput 10 € / istuin ovat ennakkomyynnissä täällä.