20.11.2023

Ligetin äärettömyyksiä tavoittelevat pianoetydit soivat Sigyn-salissa

Pianistit Mariola Aniolek ja Niina Ranta esittävät keskiviikkona 22.11. klo 19 Sigyn-salissa György Ligetin koko pianoetydituotannon. Konsertti on osa Turun konservatorion syksyn tapahtumia ja siihen on vapaa pääsy.

Unkarilaissyntyinen György Ligeti (1923–2006) oli eräs viime vuosisadan merkittävimpiä ja omaleimaisimpia taidemusiikin säveltäjiä. Ligetin syntymästä tuli toukokuussa 2023 kuluneeksi sata vuotta, ja tällä konsertilla Ranta ja Aniolek osallistuvat säveltäjän juhlavuoden viettoon.

– Innostuimme Ligetin musiikista jo opiskeluaikoina, ja hänen etydikokoelmansa on aina ollut meille pianisteina suurta kunnioitusta ja kauhunsekaista ihailua herättävä kokonaisuus. Päätimme tarttua haasteeseen ja opetella ne kaikki. Koko kulunut vuosi onkin vietetty intensiivisesti näiden kappaleiden parissa, jotka ovat haastavuudestaan huolimatta todella palkitsevaa soitettavaa, pianistit kertovat.

Vuosien 1985 ja 2001 välillä sävelletyt etydit ovat kuuluisia teknisistä, tulkinnallisista ja erityisesti rytmisistä haasteistaan. Kompleksisten rakennelmien ja labyrinttimaisten sokkeloiden lisäksi etydit ovat yhtä lailla puhuttelevaa, joskus humorististakin ja loputtoman kekseliästä musiikkia.

– Teoksissa on valtava määrä sekä musiikillisia että ulkomusiikillisia vaikutteita. Ligeti oli etydejä säveltäessään kiinnostunut esimerkiksi jazzista, afrikkalaisista musiikkitraditioista ja automaattipianosävellyksistä – eli kappaleista, joita ihmisten on mahdoton soittaa. Etydit ovat omalla tavallaan myös jatkumoa aiempien vuosisatojen suurelle pianokirjallisuudelle, kuten Claude Debussyn ja Frédéric Chopinin musiikille. Niistä voi kuulla, että Ligeti tunsi syvällisesti pianomusiikin historiaa ja ammensi historiasta inspiraatiota omaan, huomattavasti modernimpaan sävelkieleensä.

– Lisäksi moni kappale on saanut alkuideansa jostakin liikkeestä tai visuaalisesta illuusiosta, kuten esimerkiksi äärettömyyksiin kohoavasta pilarista tai fysiikan lainalaisuuksia uhmaavista portaista, joita ei voi koskaan kiivetä perille asti.

Aniolek ja Ranta esittävät Ligetin etydit myös Helsingin Musiikkitalossa joulukuun 16. päivän konsertissa, jonka järjestämistä varten he ovat saaneet apurahan Musiikkitalon säätiöltä.

Molemmat pianistit ovat valmistuneet Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta ja soittaneet erityisen paljon 1900-luvun musiikkia ja uutta musiikkia. Ennen Ligeti-projektia he esiintyivät muun muassa Suomen Kansallisteatterin ja Tampereen Työväen Teatterin yhteisproduktiossa, Seela Sellan tähdittämässä näytelmässä Hitler ja Blondi, jossa suurin osa ohjelmistosta oli Karlheinz Stockhausenin pianomusiikkia.