27.3.2024

Reinhard Keiserin Markus-passio kiirastorstaina

Reinhard Keiserin Markus-passio kuullaan kiirastorstaina 28.3.2024 klo 16.30 osana Pyhän Katariinan kirkon Cantio sacra -matineasarjaa. Teoksen esittävät Turun konservatorion kuoro ja solistit johtajanaan Marko Autio.

Saksalainen säveltäjä, kapellimestari ja urkuri Reinhard Keiser (1647–1739) sai musiikkikasvatuksensa Leipzigin Tuomaskoulussa oletettavasti kanttori ja säveltäjä J. Schelleltä. Parhaiten Keiser tunnetaan oopperoistaan, mutta hän sävelsi myös suuren määrän maallisia kantaatteja sekä kirkkomusiikkia, johon hän toi aikansa näyttämömusiikin piirteitä.
Nyt kuultava Markus-passio (n. 1717) on reilun tunnin kestävä suuri sävelteos, joka kuljettaa kuulijansa pääsiäisen tapahtumiin. Teksti pohjautuu teoksen nimen mukaisesti Markuksen evankeliumiin. Passio kuului J.S.Bachin kuoro-ohjelmistoon ja ilmeistä on, että Keiserin Markus-passiolla on ollut merkittävä vaikutus Bachin omiin, huomattavasti laajempiin, mutta samaa muotorakennetta noudattaviin passiosävellyksiin.

Konserttiin on vapaa pääsy, käsiohjelma 5 euroa (ovelta).