Monday Jazz Happening: Hela Havet Stormar

ma 2.10.2017 klo 20
Tiirikkala, Turku
Linnankatu 3
4 €, jameihin vapaa pääsy

Hela havet stormar on uusi suomalais-ruotsalainen kokoonpano, joka esittää yhtyeen jäsenten säveltämää modernia pohjoismaista jazzmusiikkia. Idea uuteen kokoonpanoon syntyi kitaristi Pål Nybergin ja rumpali Joonas Leppäsen aloitteesta. Aikomuksena oli esitellä uutta, modernia jazzmusiikkia pohjoismaiselle jazzyleisölle.

Yhtye on mielenkiintoinen yhdistelmä eri ikäpolviin kuuluvia, vahvan oman äänen omaavia muusikoita, jotka ovat jo ehtineet luoda paljon omaperäistä jazzmusiikkia, ja ovat vaikuttaneet lukuisissa mielenkiintoisissa kokoonpanoissa.

Basisti Mauritz Agnas (s. 1995) tulee todellisesta jazzperheestä. Hän kuuluu neljän veljeksen katraaseen, jotka kaikki ovat jazzmuusikoita, ja toki heitä yhdistää myös perhebändi Agnas bros. Kohokohtiin voi laskea mm. esiintyminen Pat Methenyn kanssa Uppsalan kitarafestivaaleilla 2015. Mauritz opiskelee Tukholman maineekkaassa Kungliga musikhögskolanissa ja on ehtinyt myös esiintyä monien vakiintuneiden ruotsalaisen jazzmuusikoiden kanssa, kuten Per ”Texas” Johansson ja Joakim Milder.

Kitaristi Pål Nyberg (1982) opiskeli kitaraa Amsterdamissa kitaristi Jesse Van Rulerin kitaraluokalla. Tukholmaan palattuaan hän on luonut monipuolista uraa jazzkitaristina, joista näkyvintä on ollut yhteistyö amerikkalaisen saksofonistin, Jimmy Halperinin kanssa. Yhdessä he ovat tutkineet Lennie Tristanon musiikkia, ja heidän yhteinen yhtyeensä on saanut ylistäviä arvioita levytyksistään sekä konserteistaan ympäri Eurooppaa.

Alttosaksofonisti ja bassoklarinetisti Max Zenger (1988) on ollut vahvasti esillä nousevan jazzkykynä viimeisen muutaman vuoden aikana. Oma yhtye Maxxxtet on herättänyt laajasti huomiota, niin yleisön, kun kriitikoiden keskuudessa. Max valittiin myös Pori jazzin vuoden tulokkaaksi tämän vuoden festivaalien aikaan.

Rumpali Joonas Leppänen (1984) on laaja-alainen muusikko, jota ollaan kuultu viime vuosina useissa jazz- sekä jazzin rajapinnalla liikkuvissa yhtyeissä. Joonaksen oma yhtyeen, Alder egon toukokuussa julkaistu esikoislevy sai Helsingin sanomien Harri Uusitorparta 4 tähteä. Joonas säveltää myös aktiivisesti musiikki useille muille kokoonpanoille ja yhdistelee laajalti vaikutteita musiikissaan.