6.3.2019

Suuri kitaraorkesteri elokuvissa

Sigyn-salin lavalla nähdään poikkeuksellinen kokoonpano kun Suuri kitaraorkesteri konsertoi tiistaina 12.3. klo 18. Jo viidettä kertaa koottu kokoonpano on tällä kertaa suurempi kuin koskaan ennen: soittajia on tulossa mukaan kaikkiaan 108. Mukana on kitaristeja Turun konservatoriolta, musiikkiopisto Arkipelagista ja Turun NMKY:n musiikkiopistosta. Soittamassa on monen ikäisiä kitaristeja harrastuksensa alkutaipaleella olevista aina opettajiin saakka. Konsertin johtaa Tuomas Kourula.

Ohjelmassa on tällä kertaa musiikkia elokuvista ja TV-sarjoista. Mukana on sävelmiä monelta vuosikymmeneltä: vanhimmat on Ralph Vaughan Williamsin eeppinen teema 40-luvun elokuvaan 49th Parallel ja Ennio Morriconen tunnettu Hyvät, pahat ja rumat vuodelta 1966. Uusimmat sävellykset ovat viime vuosilta, mutta painopiste on kuitenkin 80- ja 90-lukujen melodisella musiikilla. Hanz Zimmerin ja Vangelisin jylhää tyyliä tasapainottaa valikoima Disney-elokuvien soundtrack-mestarin Alan Menkenin parhaita lauluja. Kokonaisuuden täydentävät vähemmän tunnetut helmet, kuten Rachel Portmanin uskomattoman kaunis teema elokuvaan Oman elämänsä sankari ja Thomas Newmanin nostattava tunnusmusiikki maailman parhaaksi äänestettyyn Shawshank Redemptioniin.

Suuressa kitaraorkesterissa on mukana oktaavi- ja kontrabassokitaroita, jotka avartavat vaikuttavasti orkesterin sointimaailmaa. Oktaavikitaroiden helinä ja kontrabassojen muriseva ääni saavat suuren orkesterin soimaan muhkeasti. Soittajien ikähaitari ulottuu alle kouluikäisistä aikuisiin. Näin eri-ikäisten soittajien musisoiminen yhdessä on harvinaista ja se onkin koko projektin suola: jokainen ikäryhmä tuo mukaan omia, erilaisia vahvuuksiaan, ja yleisö pääsee myös nauttimaan lämpimästä tunnelmasta Sigyn-salissa. Konserttiin on vapaa pääsy.