25.2.2022

Urkufestivaali Sigyn-salissa

Uusien virtuaaliurkujen vihkiäistapahtuma 4.–6.3.2022

Turun konservatorioon on hankittu Mixtuur-virtuaaliurut, joita päästään kuulemaan urkufestivaalin kolmessa konsertissa tekniikaltaan ja äänentoistoltaan uusitussa Sigyn-salissa.

– Yhdistelmä on hyvin mielenkiintoinen, tässä tuodaan nykytekniikan avulla hyvin erilaisia sointimaailmoja yleisön kuultavaksi yhdessä ja samassa konserttitilassa, jopa samassa konsertissa, Turun konservatorion urkulehtori Hannu Ilola kertoo.

Virtuaaliuruilla tarkoitetaan nykyaikaista digitaaliurkua, jossa urkujen äänimaailma on tallennettu huippuluokan äänitystekniikalla oikeista uruista, jokaisesta pillistä erikseen. Urkujen ääni on toistettavissa niin aidosti kuin äänentoistojärjestelmä sen mahdollistaa. Konservatorioon hankituissa uruissa on käytettävissä tällä hetkellä neljän eri kirkon urkujen äänikerrat. Virtuaaliurut sijaitsevat tavallisesti opetusluokassa, mutta vihkiäisviikonloppua varten ne siirretään ja kytketään Sigyn-salin äänentoistolaitteistoon.

Urkufestivaalin avaa konservatorion urkuopiskelijoiden konsertti Nuoret urkurit esittäytyvät perjantaina 4.3. klo 19. Virtuaaliurkua soittavat tuolloin Lotta Pelkonen, Saara Pirkkanen, Filip Schauman, Anton Seppänen, Akseli Sääksmäki, Viola Török ja Johanna Urpanen. 

Urkuviikonlopun pääkonsertti kuullaan lauantaina 5.3.2022 klo 18 otsikolla Urkumatka Eurooppaan, neljän soittimen ja neljän urkurin voimin. Ville Urponen soittaa ranskalais-romanttista 1800-luvun soitinta Caenista Ranskasta ja Markku Hietaharju niin ikään ranskalaista, mutta barokin ajan urkua St Maximinin basilikasta. Hannu Ilola soittaa myöhäisbarokin Silbermann-urkua Freibergin Petrikirchestä ja Julia Tamminen Rotterdamin Laurenskerkin instrumenttia, joka on tanskalaisen Marcussenin barokin esikuvien mukaan rakentama moderni iso yleisurku.

Kukin urkuri on valinnut ohjelmistoonsa kullekin soittimelle soveltuvaa musiikkia. Ville Urponen on yksi Suomen tunnetuimpia urkutaiteilijoita. Hänen ohjelmassaan on suomalaista urkumusiikkia Maasalolta ja Järnefeltiltä sekä 1. osa Widorin Sinfoniasta nro 1 ja Louis Viernen Carillon de Westminster. Turun tuomiokirkon urkuri, urkutaiteilija Markku Hietaharju soittaa osuudessaan ranskalaisen barokkisäveltäjä Louis-Nicolas Clérambault’n Sarjan nro 1.

Hannu Ilola soittaa osuudessaan J.S. Bachin Toccatan, adagion ja fuugan C-duuri ja Johann Ludwig Krebsin urkukoraalin ”Zeuch ein zu deinen Toren”. Urkuri, Martinseurakunnan kanttori ja Turun konservatorion urkujen- ja cembalonsoiton opettaja Julia Tamminen esittää  osuudessaan J.S. Bachin Preludin ja fuugan a-molli ja ”Von Gott will ich nicht lassen” -koraaliteemaan perustuvan J.S. Bachin sekä hollantilaisen Bert Matterin kappaleet.

Väliajallisessa konsertissa juontajana urkuja ja ohjelmistoa taustoittaa konservatorion rehtori Juha Järvinen, jolla oli ymmärrettävästi merkittävä rooli virtuaaliurkuhankinnassa ja on hyvin perehtynyt uuden instrumentin mahdollisuuksiin. Sigyn-salin valkokankaalle projisoidaan konsertin aikana kuvaa kustakin soittimesta, joten Urkumatka Eurooppaan tulee olemaan monipuolinen katsaus erilaisiin urkuihin ja urkumusiikkiin.

Urkufestivaalin kolmantena päivänä, sunnuntaina 6.3. kuullaan Pami Karvosen opintoihin liittyvä kamarimusiikkikonsertti. Konsertin otsikko on saanut inspiraationsa Bachin koraalin nimestä: Herätkää! Torvi ja urut kaikaa! Klo 16 alkavassa konsertissa Pami Karvonen esiintyy yhdessä käyrätorvisti Pasi Pihlajan kanssa ohjelmassaan Joseph Haydnin konsertto käyrätorvelle ja orkesterille, jonka orkesteriosuuden uruille on sovittanut Pami Karvonen. Lisäksi konsertissa kuullaan Bachia, Mozartia, J. Alainia ja Saint-Saënsia.

Kaikkiin urkufestivaalin konsertteihin on vapaa pääsy.

Virtuaaliurkuja esitellään myös runsasta viikkoa myöhemmin Lasten musiikkijuhlilla Sigyn-salissa  ma 14.3. klo 18.