24.3.2022

Konsa Electrönics käynnistyy

Turun konservatorio ja Bar Ö ovat aloittaneet yhteistyön elektronisen musiikin iltojen parissa. Konseptia testattiin jo joulukuussa menestyksekkäästi, ja seuraava ilta on luvassa keskiviikkona 30.3. klo 20, jolloin esiintyvät Elossa ja Triggerfish sekä DJ:t Rooger Grove ja Haid.

Turun konservatorion ammatillisessa koulutuksessa voi nykyään opiskella pääinstrumenttina Musiikkiteknologiaa ja musiikillista ilmaisua. Bar Ö:n illat ovat elektronisen musiikin opiskelijoille samanlaista live-tekemistä kuin konsertoiminen ja keikkailu perinteisempien soittimien opiskelijoille.

Elektronisessa musiikissa opiskelija valitsee itsensä ja oman ilmaisunsa kannalta käytännönläheisimmän tekniikan. Usein puhutaan DAW:sta, joka tarkoittaa digital audio workstationia.

– Elektronisessa musiikissa hyödynnetään tietokoneen ja erilaisten ohjelmistojen lisäksi kuitenkin paljon muutakin, kuten looppereita, miksereitä, rumpukoneita ja monenlaista audiomanipulointia, konservatoriolla opettava Josu Mämmi kertoo. Koulutuksessa tähdätään livetilaisuuteen, jossa ilmiö tuodaan yleisön eteen, vaikka taustalla on usein paljon ennakkovalmistelua ja studiotyöskentelyä, Josu jatkaa.

Elektronisen musiikin maailma on hyvin rikasta. Konsa Electrönics -keikoilla on myös DJ-esityksiä, joissa kynnys tekemiseen voi alkuvaiheessa olla pienempi, vaikka molemmissa musiikin kirjo ja kompleksisuus voi olla todella laajaa. Elektroakustinen musiikki puolestaan tunnetaan enemmän taidemusiikin ilmiönä, mutta tekninen ja taiteellinen kehitys on nopeaa, ja elektroninen musiikki pakenee määrittelyjä ja tarkkoja rajoja.

– Kun perinteiset musiikin hahmottamisen ja elektroniikkaan liittyvät tekniset asiat ovat hanskassa, on ohjaaminen dialogia ja opiskelijoiden taiteellisia visioita tukevaa, Josu pohtii.

Opiskelijoita Josulla on tällä hetkellä kaikkiaan 17. Konservatoriolla nyt käynnissä olevassa taiteen perusopetuksen haussa on niin ikään mahdollista valita pääaineeksi musiikkiteknologia, jota kautta omassa elektronisen musiikin tekemisessä voi kehittyä ja saada monenlaista näkökulmaa jo nuorena harrastajana.

Kevään Konsa Electrönicsit jatkuvat Bar Ö:ssä 27.4. ja 18.5. Tervetuloa mukaan!