25.4.2023

Pirkanmaan pinnan sävellyskilpailu ratkesi Aura Sinfonian konsertissa

Pirkanmaan Pinna -sävellyskilpailun finaali käytiin Turussa Sigyn-salissa osana Aura Sinfonian konserttia sunnuntaina 23.4. klo 14.

Finaalissa kuultiin kahdeksan teosta. Yhteensä kilpailussa oli mukana 35 säännöt täyttävää teosta. Voittajaksi tuomaristo valitsi Benny Ojalan teoksen The Fiddler´s Quest. Toinen palkinto jaettiin tuomariston päätöksellä kolmen säveltäjän teosten kesken niin, että toisen sijan jakoivat Laraine Kaizer-Viazovtsev teoksella Ajam Suomessa, Tomi Räisänen teoksella Kalalle ja Robert Ruohola teoksellaan Hangen värit.

Rahasummin palkittujen teosten lisäksi finaalissa kilpailuteokset esittäneen Turun konservatorion ja Puolalanmäen musiikkilukion yhteisen Aura Sinfonian soittajat äänestivät omat suosikkinsa. Jousiorkesterille sävelletyistä teoksista orkesterin suosikki oli Hangen värit ja sinfoniaorketeriteoksista kilpailun myös voittanut The Fiddler´s Quest.

Kilpailun tuomaristolla oli kilpailun sääntöjen puitteissa jakaa ennakkoon ilmoitetut palkintosummat (1. sija 2500e, 2. sija 1500e ja 3. sija 1000e, yhteensä 5000e) halutessaan myös muulla tavoin. Tuomaristo hyödynsi tätä mahdollisuutta jakamalla 2000e arvoisen ensimmäisen palkinnon ja kolme 1000e arvoista toista palkintoa. Kolmatta palkintoa ei jaettu.

• Benny Ojala: The Fiddler’s Quest

Kilpailun tuomariston puheenjohtajana toimi kapellimestari Atso Almila. Tuomariston muut jäsenet olivat Cecilia Damström, Sanna Ahvenjärvi, Olli Vartiainen ja Antti Nissilä. Kilpailun suojelijana oli säveltäjä Kalevi Aho.

Uutta ajan virrassa -nimen saaneen konsertin ohjelmassa kuultiin Pirkanmaan Pinnan kilpailuteosten lisäksi Carl Maria von Webernin Concertino klarinetille ja orkesterillesolistinaan Eliel Lahesmaa sekä Leevi Madetojan Pohjalaiset -sarjasta osat 2, 4 ja 5.

Konserttia edelsi Atso Almilan pitämä Pirkanmaan Pinnan kapellimestarikurssi, jonka osallistujat johtivat osan konsertista. Aura Sinfonian kapellimestarina muilta osin musisoi Olli Vartiainen.