9.1.2024

Tosi kummitusjuttu

”Alma – poltergeistin tarina” -konsertissa mezzosopraano Heidi Jakkula ja pianisti Heikki Pellinen piirtävät musiikin keinoin muotokuvan vuonna 1948 kuolleesta Almasta. Sen ytimessä on tositapahtumiin perustuva tarina 2000-luvun alkupuolelta. Tarina kertoo, mitä tapahtui Lassilan perheelle oululaisessa, 1950-luvulla rakennetussa rintamamiestalossa, jonka he jakoivat poltergeist Alman kanssa.

Laulujen runot punoutuvat yhdeksi kokonaisuudeksi, joka kertoo Alman traagisen elämäntarinan – tarinan, joka jatkuu vielä senkin jälkeen, kun hänen maallinen taipaleensa on päättynyt. Laulujen tunnelmia värittävät valokuvaprojisoinnit, näyttämöllinen dramatisointi ja esitykseen liittyvä valokuvanäyttely rikastavat osaltaan konserttielämystä. Konsertissa esitettävät laulut ovat Alman aikalaisten, ruotsalaisten ja suomalaisten säveltäjien sävellyksiä ja ne esitetään ruotsiksi.

Tällä perinteisen liedkonsertin rajoja ravistelevalla konseptilla Pellinen ja Jakkula haluavat osoittaa, miten rajattomat mahdollisuudet tarinankerrontaan liedmusiikki tarjoaa, jos niitä uskaltaa etsiä. Jokainen lied on oma tarinansa jo itsessään ja sitä esittävän duon tehtävänä on etsiä oma näkökulmansa niiden tulkitsemiseksi. Runon ja musiikin liitto sisältää valtavan määrän erilaisia kerrostumia ja yllättäviäkin näkökulmia. Liedeissä soiva inhimillisyys tekee siitä aina ajankohtaisen: sillan ihmisten ja aikakausien välille.

Alma – poltergeistin tarina
Heidi Jakkula, laulu
Heikki Pellinen, piano
Turun konservatorion Sigyn-sali
ke 17.1.2024 klo 19, vapaa pääsy

Lisätiedot: heidi.jakkula@gmail.com