24.4.2024

Suuri jousiorkesterikavalkadi

Turun konservatorion neljä jousiorkesteria saavat vieraakseen Helsingin Juniorijouset torstaina 2.5.2024 klo 18 Sigyn-saliin.

Orkesterisoittimia soittavien yhteistä musisointia on Turun konservatoriossa tarjolla kaikkiaan neljällä tasolla, niin jousissa, puhaltimissa kuin kitarassakin. Jousiorkesterimme ovat aloittavien Jousiniekat, jonkin aikaa soittaneiden Jousitaiturit, nuorten muusikoiden Nuoret Jouset ja pisimmällä olevien Kamarijouset.

Kaikki jousiorkesterimme kokoontuvat yhteiseen spektaakkeliin Sigyn-saliin torstaina 2.5. klo 18.00. Erityisen komeaksi tilaisuuden nostaa Helsingin Juniorijousten vierailu. Kaikki viisi orkesteria soittavat konsertissa oman osuutensa ja loppuhuipennuksena kuullaan orkestereiden yhteisnumerona Jean Sibeliuksen Andante Festivo.

Jousiniekat soittavat johtajansa Matti Moilasen sovittamia kappaleita Lullystä Bellmaniin. Hanne Lundin johtama Jousitaiturit esittää Matti Heininen uutuussävellyksen Tähtipyrstö (2024) ja Leopold Mozartin Lastensinfonian ensimmäisen osan. Nuorten jousten ohjelmassa on Mårtenssonia, Williamsia ja Vivaldia Olli Vartiaisen johdolla. Kamarijouset soittavat Piazzollaa niin ikään Olli Vartiaisen luotsaamana. Helsingin Juniorijousten ohjelmassa on Šostakovitšin Kamarisinfonia, jonka vierailevana kapellimestarina toimii Jukka Iisakkila.

Helsingin Juniorijouset (The Helsinki Strings) on Itä-Helsingin musiikkiopiston maailmanmaineeseen noussut jousiorkesteri, jonka soittajat ovat 10–19-vuotiaita. Orkesterin perustivat vuonna 1972 Géza ja Csaba Szilvay. Helsingin Juniorijouset on kolmiportaisen orkesterikoulutuksen huippu, jonne soittajat nousevat Viikariorkesterin ja Helsingin Lapsijousten kautta. Orkesterien koulutus perustuu Itä-Helsingin musiikkiopistossa kehitettyyn Colourstrings-opetukseen. Juniorijousten konsertti-, levytys- ja koulutustoiminta ovat merkittävästi vaikuttaneet Suomen musiikkikasvatukseen ja tehneet suomalaista kulttuuria ja musiikkikasvatusta tunnetuksi eri puolilla maailmaa. Vuodesta 2022 lähtien Helsingin Juniorijousten kapellimestarina on toiminut Kasmir Uusitupa, yksi maamme monipuolisimmista nuorista viulisteista. Turun konsertissa 2.5.2024 vierailevana kapellimestarina toimii Jukka Iisakkila.