Tuomas Kourula

lehtori kitara

tuomas.kourula@turunkonservatorio.fi

Toimin Turun konservatorion klassisen kitaransoiton lehtorina samassa oppilaitoksessa, jossa itse opiskelin lapsena, nuorena ja aikuisena. Vuosien kuluessa olen ymmärtänyt yhä selkeämmin, miten hyvä onni on saada opettaa musiikkia, kitaransoittoa – vaikka rakastan myös soittamista, on kutsumukseni juuri pedagogiikka.

Kitaraan Olen tutustunut monesta kulmasta vuosien varrella. Olen rakentanut kitaroita, muun muassa oheisessa kuvassa nähtävän kahdeksankielisen mallin. Sovitan ja sävellän kitaralle uutta musiikkia, erityisesti pedagogisia sävellyksiä, ja ylläpidän pedagogista verkkosivustoa newcenturyguitar.com. Olen tutustunut syvemmin myös soittajana kitaran sukulaissoittimiin, barokkikitaraan ja luuttuun. Myös äänitteiden ja videotallenteiden tuottaminen kitaristien ja kitarayhtyeiden esityksistä on kasvattanut mielenkiintoaan.

Olen opiskellut orkesterinjohtoa ja johdan kolmea konservatorion neljästä kitaraorkesterista, Kitarasankareita, Kitarissimo!a ja Suurta kitaraorkesteria. Yhteissoiton järjestäminen ja johtaminen on minulle olennainen, hauska, jännittävä ja innostava osa työtäni, kuten se on toivoakseni myös ohjaamilleni soittajille.

Lähimpänä sydäntäni on kuitenkin soittotuntityöskentely yhdessä innokkaiden oppijoiden kanssa. Musiikki on minulle tärkein taiteenala, melkeinpä tärkein inhimillisen olemassaolon ilmentymä. Missään en koe pääseväni lähemmäs musiikkia, syvemmälle sen mysteeriin, kuin tutkiessani sitä toisen muusikon kanssa soittotunnilla. Opettajan tehtävä on vakuuttaa oppija siitä, että musiikki on tärkeää, herättää innostusta, ruokkia mielenkiintoa ja auttaa avaamaan ovia.

-Tuomas Kourula