Markus Luomala

kamarikuoron kuoronjohtaja

Markus Luomala suoritti laajat ja monipuoliset musiikin ammattiopinnot Sibelius-Akatemiassa valmistuen musiikin maisteriksi vuonna 2011. Orkesterinjohtoa Luomala on opiskellut pääasiassa akateemikko Jorma Panulan johdolla Panula-Akatemiassa sekä useilla mestarikursseilla. Musiikin johtamista hän on opiskellut ja suorittanut tutkinnot myös Tanskan kuninkaallisessa musiikkiakatemiassa Kööpenhaminassa ja Tukholman kuninkaallisessa musiikkikorkeakoulussa.

Luomala on johtanut opintojensa aikana lukuisia suomalaisia ammattiorkestereita kuten esimerkiksi Vaasan, Kuopion, Joensuun, Seinäjoen ja Lappeenrannan kaupunginorkestereita sekä Vantaan viihdeorkesteria. Ulkomaisista orkestereista mainittakoon Folkoperan ja Gävlen sinfoniaorkesteri (Ruotsi), South Denmark Philharmonic Orchestra (Tanska), Kecskemét Symphony Orchestra (Unkari), Pazardzhik Symphony Orchestra (Bulgaria) ja North Czech Philharmonic Orchestra (Tsekki). Lisäksi Luomalalla on kokemusta useiden harrastaja- ja opiskelijaorkestereiden johtamisesta.

Orkesterinjohdon lisäksi Luomala on syventynyt myös kuoronjohtoon. Luomala toimii nykyään Turun konservatorion kamarikuoron, Pohjalaisten Osakuntien Laulajien (POL), Helsinki, sekä Kaustisen Hääkuoron taiteellisena johtana. Kuoronjohtoa Luomala on opiskellut Sibelius-Akatemiassa Juha Kuivasen, Seppo Murron ja Kari Turusen opissa ja Tukholman kuninkaallisessa musiikkikorkeakoulussa opettajinaan professorit Mats Nilsson ja Fredrik Malmberg. Lisäksi hän on täydentänyt kuoronjohdon osaamistaan Tampereen ammattikorkeakoulussa Markus Yli-jokipiin mentoroitavana sekä osallistunut kuoronjohdon mestarikursseille mm. Tonu Kaljusten johdolla.

Markus Luomala on monipuolinen harmonikansoittaja, joka on palkittu useissa alan kilpailuissa sekä solistina että eri yhtyeiden jäsenenä. Luomala onkin esiintynyt harmonikansoittajana monenlaisissa yhteyksissä useissa Euroopan maissa ja Pohjois-Amerikassa. Monipuolisen taustansa vuoksi Luomalan kiinnostuksen kohteet kapellimestarina eivät rajoitu perinteiseen sinfoniseen repertuaariin, vaan hän työskentelee mielellään myös uuden musiikin parissa sekä laulajien, näyttelijöiden ja tanssijoiden kanssa monenlaisissa ympäristöissä kuten esimerkiksi teatteri- ja oopperaproduktioissa.

Merkittävistä taiteellisista produktioista menneellä kaudella kapellimestarina mainittakoon Aaro Kentalan Morsiustaivas-ooppera Kaustisella sekä Jorma Panulan kansanmusiikkiin pohjautuvat sävellykset ja sovitukset Kauhajoella ja Kaustisella – kuorokonserttejakaan unohtamatta.

Luomalan taiteellista työtä ja projekteja lähiaikoina ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus ja Suomen Kulttuurirahaston Keski-Pohjanmaan rahasto.

Luomalan kapellimestariopintoja puolestaan ovat tukeneet Jorma Panulan säätiö, Seija ja Tapio Luoman säätiö, Suomen säveltaiteen tukisäätiö, Esittävän säveltaiteen tukisäätiö, Alfred Kordelinin säätiö, Niilo Helanderin säätiö ja Kortesjärven säästöpankkisäätiö.

Markus Luomala toimii Turun konservatorion kamarikuoron johtajana syksystä 2023 alkaen.