György Ligeti: 18 etydiä pianolle

ke 22.11.2023 klo 19
Sigyn-sali
Vapaa pääsy

Pianistit Mariola Aniolek ja Niina Ranta esittävät György Ligetin 18 pianoetydiä säveltäjän 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Konsertissa kuullaan 1900-luvun merkittävimpiin säveltäjiin kuuluvan György Ligetin (1923–2006) pianoetydituotanto. Ligetin syntymästä tuli toukokuussa 2023 kuluneeksi sata vuotta, ja tällä konsertilla pianistit Mariola Aniolek ja Niina Ranta osallistuvat juhlavuoden viettoon.

Ligetin etydit ovat kuuluisia teknisistä, tulkinnallisista ja erityisesti rytmisistä haasteistaan. Ne vievät sekä soittajansa että kuulijansa äärirajoille. Valtavan kompleksisten rakennelmien ja labyrinttimaisten sokkeloiden lisäksi etydit ovat yhtä lailla myös energistä, väkevää, joskus humorististakin ja loputtoman kekseliästä musiikkia.

Ligeti oli etydejä säveltäessään inspiroitunut muun muassa jazzista, gamelan-musiikista, Conlon Nancarrow’n automaattipianosävellyksistä ja afrikkalaisista musiikkitraditioista. Lisäksi hän jatkaa omalla persoonallisella tavallaan aiempien suurten pianosäveltäjien, Claude Debussyn ja Frédéric Chopinin, etydikokoelmien perintöä.

György Ligeti: Etydit

I kirja (1985)

Désordre
Cordes à vide
Touches bloquées
Fanfares
Arc-en-ciel
Automne à Varsovie

II kirja (1988–1994)

Galamb borong
Fém
Vertige
Der Zauberlehrling
En suspens
Entrelacs
L’escalier du diable
Columna infinita

III kirja (1995–2001)

White on white
Pour Irina
À bout de souffle
Canon

Mariola Aniolek, piano & Niina Ranta, piano