Urkufestivaali: Urkumatka Eurooppaan

la 5.3.2022 klo 18
Sigyn-sali
Vapaa pääsy

Urkuviikonlopun pääkonsertti kuullaan lauantaina 5.3.2022 klo 18 otsikolla Urkumatka Eurooppaan, neljän soittimen ja neljän urkurin voimin. Ville Urponen soittaa ranskalais-romanttista 1800-luvun soitinta Caenista Ranskasta ja Markku Hietaharju niin ikään ranskalaista, mutta barokin ajan urkua St Maximinin basilikasta. Hannu Ilola soittaa myöhäisbarokin Silbermann-urkua Freibergin Petrikirchestä ja Julia Tamminen Rotterdamin Laurenskerkin instrumenttia, joka on tanskalaisen Marcussenin barokin esikuvien mukaan rakentama moderni iso yleisurku.

Kukin urkuri on valinnut ohjelmistoonsa kullekin soittimelle soveltuvaa musiikkia. Ville Urponen on yksi Suomen tunnetuimpia urkutaiteilijoita. Hänen ohjelmassaan on suomalaista urkumusiikkia Maasalolta ja Järnefeltiltä sekä 1. osa Widorin Sinfoniasta nro 1 ja Louis Viernen Carillon de Westminster. Turun tuomiokirkon urkuri, urkutaiteilija Markku Hietaharju soittaa osuudessaan ranskalaisen barokkisäveltäjä Louis-Nicolas Clérambault’n Sarjan nro 1.

Hannu Ilola soittaa osuudessaan J.S. Bachin Toccatan, adagion ja fuugan C-duuri ja Johann Ludwig Krebsin urkukoraalin ”Zeuch ein zu deinen Toren”. Urkuri, Martinseurakunnan kanttori ja Turun konservatorion urkujen- ja cembalonsoiton opettaja Julia Tamminen esittää  osuudessaan J.S. Bachin Preludin ja fuugan a-molli ja ”Von Gott will ich nicht lassen” -koraaliteemaan perustuvan J.S. Bachin sekä hollantilaisen Bert Matterin kappaleet.

Väliajallisessa konsertissa juontajana urkuja ja ohjelmistoa taustoittaa konservatorion rehtori Juha Järvinen, jolla oli ymmärrettävästi merkittävä rooli virtuaaliurkuhankinnassa ja on hyvin perehtynyt uuden instrumentin mahdollisuuksiin. Sigyn-salin valkokankaalle projisoidaan konsertin aikana kuvaa kustakin soittimesta, joten Urkumatka Eurooppaan tulee olemaan monipuolinen katsaus erilaisiin urkuihin ja urkumusiikkiin.