7.3.2023

Taisto

Muistisairaus koskettaa kaikkia sukupolvia – aiheen tarkastelua nykyoopperan keinoin

Marko Aution säveltämä Taisto-nykyooppera saa ensi-iltansa huhtikuussa Turun konservatorion Sigyn-salissa. Teos käsittelee muistisairautta ja ottaa myös kantaa hoiva-alan työolosuhteisiin.

Uusi Taisto-nykyooppera pureutuu muistisairauteen ja vanhainkodin arkeen niin hoitajan, asukkaan kuin muistisairaan perheen näkökulmasta. Miltä tuntuu, kun läheisen elämä kääntyy lopullisesti raiteiltaan?

Marko Autio on säveltänyt teoksen musiikin Isa Kortekankaan librettoon. Autio on pitkän linjan muusikko, musiikkiteatterin moniosaaja ja säveltäjä. Taisto on hänen kolmas oopperansa. Kortekangas on jo pitkään oopperan parissa työskennellyt nuori ohjaajanalku.

Yhdessä he ovat päättäneet tarttua molemmille henkilökohtaiseen aiheeseen, jonka uskovat koskettavan kaikkia sukupolvia. Esimerkiksi lapsenlapsen kokemuksiin isovanhemman muistisairaudesta on paneuduttu yhteiskunnassa varsin vähän. Keski-iältään nuori esiintyjäkaarti on ottanut tarinan omakseen ja moni kokee sen tärkeäksi.

”Muistisairauden rinnalla pärjäämistä ei opeteta koulussa. Silti meistä valtaosa joutuu sen elämässään opettelemaan”, pohtii Isa Kortekangas.

Hoiva-alan työoloista on viime vuosina puhuttu paljon. Miten jaksavat resurssipulan ja työolotaisteluiden keskellä työtään tekevät hoitajat? Tämä sivuteema nivoutuu tiukasti Taiston tarinaan.

Oopperan esiintyjäkaarti koostuu seitsemästätoista Turku AMK:n sekä Turun konservatorion laulunopiskelijoista, joille kantaesitysoopperan tekeminen on hieno mahdollisuus ja haaste. Teoksen säestyksestä vastaa Turun konservatorion opiskelijoista sekä ammattisoittajista koottu kolmentoista hengen orkesteri.

Taisto koskettaa monen ikäistä katsojaa ja tuo esiin myös muistisairauden vaikeat puolet. Surullisten hetkien rinnalla teos kuvaa myös vanhainkodin hullunkurista ja suloista arkea. Esitykset järjestetään 5.4., 6.4., 18.4. ja 20.4. klo 19 Sigyn-salissa. Esitykseen on vapaa pääsy!