13.10.2021

Hetki ennen marraskuuta

Turun konservatorio ja musiikkiopisto sekä Puolalanmäen musiikkilukio ovat perustaneet uuden yhteisen, noin 60 soittajan sinfoniaorkesterin. Orkesteri konsertoi ensimmäisen kerran uudistetussa Sigyn-salissa keskiviikkona 20.10.2021 klo 19.

Ammatillisen koulutuksen ja lukion raja-aitoja ylittävä orkesteritoiminta on valtakunnallisesti harvinaista. Orkesterin ensimmäisen periodin johtava Olli Vartiainen luonnehtii yhteistyötä poikkeukselliseksi ja esimerkilliseksi.

Konsertissa kuullaan Jean Sibeliuksen Nocturne Kuningas Kristian II-sarjasta, Franz Schubertin Keskeneräisen sinfonian ensimmäinen osa, Maurice Ravelin Pavane kuolleelle prinsessalle sekä  Jack Masonin sovittama kokoelma Leonard Bernsteinin West Side Story -musikaalista.

– Valitsin ohjelmistoa, jonka ajattelin sytyttävän nuoria soittajia, Olli Vartainen kertoo.

– Sibeliuksen Nocturne on herooista kansallisromantiikkaa, Schubertin ”Keskeneräisen” ensimmäinen osa johtaa puolestaan heti ensi sävelistään erikoisiin, synkkiin maisemiin”, Vartiainen luonnehtii ohjelmaa. Ravelin Pavane kuolleelle prinsessalle on huikean kaunista ranskalaista värimaisemaa.

– Konsertin kokonaisuutta voisi kuvata saduiksi ja tarinoiksi, Vartiainen jatkaa. West Side Story on tietenkin klassinen rakkaustarina, josta sovitettu kokonaisuus päättää konsertin.

Olli Vartiainen on väitellyt orkesterin johtamisesta ja oppilasorkesteritoiminnasta. Hän työskentelee orkesterinjohtajana ja viulunsoiton opettajana Länsi-Helsingin ja Espoon musiikkiopistoissa sekä Turun konservatoriossa ja musiikkiopistossa. Lisäksi Olli Vartiainen opettaa orkesterinjohdon perusteita Sibelius-Akatemiassa. Oppilasorkestereita Vartiainen on johtanut mm. Ranskassa, Espanjassa, Italiassa, Unkarissa, Tanskassa, Itävallassa, Venäjällä ja Fär-saarilla.

Orkesterin soittajat ideoivat yhdessä konsertin nimen “Hetki ennen marraskuuta”, joka kuvaa hyvin ohjelmiston hetkiä ja tunnelmia ja musiikin luontoassosiaatioita. Konsertti on maksuton, mutta jotta yleisömäärä pysyy aisoissa, tulee liput varata ennakolta täällä.

Tietoa soittajille:

Uuden A-sinfoniaorkesterin aikataulut löytyvät täältä.