23.3.2022

Piuhat kiinni – uusia näköaloja kuoromusiikkiin

Kuoro on värikäs instrumentti: sen sävyskaala on hyvin laaja tekstin ja ihmisäänen eri värien, äänteiden ja äännähdysten kautta. Soinnin rikkautta voidaan monipuolistaa entisestään käyttämällä elektroniikan keinoja, ja juuri tätä tutkii Turun konservatorion kamarikuoron konserttisarja Piuhat kiinni!. Varsinais-Suomen kulttuurirahaston ja Suomen kulttuurirahaston keskusrahaston tukema, kaksivuotinen suurprojekti vie yleisön syvälle elektroakustisen kuoromusiikin lumoihin. Avajaiskonsertti, alaotsikolla Aaltoja, pidettiin Sigyn-salissa ti 12.11.2019 kello 19. Toinen konsertti, alaotsikolla Havinaa, kuultiin samassa paikassa la 21.11.2020 kello 16. Koronarajoitusten tähden kolmesti lykätty finaali kuullaan vihdoin Sigyn-salissa lauantaina 2.4.2022 kello 15, päätöskonsertti alaotsikolla Kotoa (Lue lisää konsertista tästä)

Kuorosoinnin elävöittäminen taustaäänitteellä lienee yleisin tapa ”sähköistää” musiikkia. Kuoro saattaa kommunikoida äänitteen kanssa, joissain tapauksissa äänite on tehty ja muokattu kuoron itsensä tuottamista äänistä tai joskus äänite on omituisuudessaankin niin lähellä kuoron omaa sointia, että äänet sulautuvat saumattomasti yhdeksi kokonaisuudeksi – aivan uudeksi instrumentiksi. Sointia voidaan myös muokata ja efektoida esitystilanteessa, ja äänen lähteitä, niin kuorolaisia kuin kaiuttimia voidaan siirrellä ja sijoitella eri puolille konserttitilaa, mikä antaa kuulijoille uudenlaisia, tuoreita elämyksiä.

Turun konservatorion kamarikuoron Piuhat kiinni! -konserttisarjaa varten on tilattu kuusi aivan uutta teosta varsinaissuomalaisilta säveltäjiltä. Konserttisarjan yhtenä lähtökohtana on laajentaa kuoromusiikin ilmaisua. Siksi säveltäjille ei ole asetettu juurikaan rajoja. Ainoa toive on käyttää sävellystyössä elektroniikkaa jossain muodossa. Tilausteosten valmistumista odotetaan siis jännityksellä!

Kantaesitysten lisäksi konserteissa kuullaan elektroakustista kuoromusiikkia ainakin Yhdysvalloista, Norjasta ja Ruotsista, tietenkään unohtamatta alan ehdotonta valtiatarta, Kaija Saariahoa. Piuhat kiinni! -konsertit soveltuvat jokaiselle ennakkoluulottomalle ja uteliaalle musiikin ystävälle, oli lempimusiikki sitten kuorolaulu tai jotain aivan muuta. Tällainen paketti musiikin nykypäivää ja tulevaisuutta on kuulijoille harvoin tarjolla!

Piuhat kiinni!
Turun konservatorion kamarikuoro
Johtajanaan Timo Lehtovaara

Avajaiskonsertti Aaltoja (Lue lisää avajaiskonsertista)
ti 12.11. 2019 kello 19 Turun Sigyn-salissa
Ilari Hongisto (ke.)
Eivind Buene, Esaias Järnegard, Zack Pentecost (Euroopan ke.), Kaija Saariaho

Konsertti 2 Havinaa (Lue konsertin esittely)
la 21.11.2020 kello 16 Turun Sigyn-salissa + jälkikäteen Youtubessa konservatorion kanavalla
Tytti Arola (ke.), Ulf Långbacka (ke.), Erkki Nurminen (ke.)
Gustav Lindsten (Suomen ke.)

Konsertti 3 Kotoa (Lue lisää päätöskonsertista)
la 2.4. kello 15 Turun Sigyn-salissa
Eivind Buene, Perttu Haapanen, Aino Tenkanen (ke.)

Lisätietoa ja lippuja (15/10 €) osoitteessa: www.piuhatkiinni.fi