Kosketinsoittimet
Pianon opiskelu on keskeisessä osassa opetustarjontaamme. Maailman suosituimpiin kuuluvaa soitinta ja muita kosketinsoittimia voi meillä opiskella useilla eri tasoilla. Osa oppilaista tavoittelee ammattilaisuutta, kun taas osalla kyseessä on rakas harrastus. Lisäksi tarjoamme urkujen, cembalon ja harmonikan opetusta.
Piano – soitin kuin pieni orkesteri
Monipuolinen piano sopii niin säestysinstrumentiksi kuin kamarimusisointiin. Soitin taipuu kaikenlaiseen ja kaikkien aikakausien musiikkiin. Suuret säveltäjät Bachista Sibeliukseen ovat säveltäneet runsaasti pianoteoksia, jotka sopivat jopa aloitteleville pianisteille.
Turun konservatorio on kouluttanut useita maineikkaita pianisteja; esimerkiksi Eero Heinonen, Matti Raekallio, Juhani Lagerspez ja Henri Sigfridsson ovat kasvattejamme. He ovat myös pitäneet mestarikursseja entisessä opinahjossaan.
Energinen pianokollegiomme pitää kunnia-asianaan vaalia pianonsoiton klassista traditiota. Turun konservatorion pääsalissa Sigyn-salissa käytössämme on kaksi säännöllisesti huollettua, ensiluokkaista Steinway-konserttiflyygeliä.
Pianonsoiton opiskelu edellyttää, että harjoitussoittimena käytetään akustista pianoa. Opettaja neuvoo mielellään soittimen hankinnassa. Sopiva aloitusikä pianonsoittamiselle on noin 5–7 vuotta. Pianonsoittoa opiskellaan Turun konservatorion kaikilla osastoilla.
Lisätietoja pianonsoitosta Turun konservatoriossa antaa Jaana Luuppala.
Urut – soitin, jolla on yli 2200 vuoden traditio
Valtakunnat ja kulttuurit ovat vaihtuneet, mutta urut ovat soineet ympäri maailman yli 2200 vuoden ajan. Vaikka soitin herättää usein mielikuvan kirkkomusiikista, voi urkuja kuulla myös useissa merkittävissä konserttisaleissa.
Urkujen ääni on laaja ja värikäs. Sen avulla voidaankin ilmaista ihmisen koko tunneskaalaa. Varmasti juuri siksi niin monet ihastuvatkin tähän klassiseen kosketinsoittimeen.
Urkujensoiton opiskelu sopii kenelle tahansa, kunhan pianonsoiton perustekniikat ovat hallussa. Turun konservatoriossa harrastajien ikähaarukka on lapsista eläkeikäisiin. Tarjoamme urkuopetusta sekä pää- että sivuinstrumenttina. Tavoitteet asetetaan aina opiskelijan toiveiden mukaan.
Konservatorion avarassa Crichton-salissa on harvinaislaatuiset barokkityyliset urut, jotka ovat sekä kauniit katsella että nautinto kuunnella. Harjoitussoittimena Linnankadun luokassa A111 käytössä on monipuolinen digitaalinen Mixtuur-urku.
Lisätietoja urkujen soitosta Turun konservatoriossa antaa Hannu Ilola.
Cembalo – pianon edeltäjä
Ennen pianoa cembalo oli yhtä suosittu kuin nykyinen piano. Cembalolla soitetaan renessanssin ja barokin musiikkia yhteensä noin 300 vuoden ajalta. Soittimella onnistuu niin vakava kuin kevyempi musiikki ja myös uusia sävellyksiä syntyy aika ajoin.
Mahdollisuudet yhteissoittoon ovat cembalisteilla erinomaiset. Esimerkiksi jousien ja puhaltimien seurana cembalo toimii luontevana säestysinstrumenttina barokkimusiikissa.
Cembalonsoittoa voi Turun konservatoriossa opiskella kaikilla opetustasoilla. Kevyen kosketuksensa ansiosta se soveltuu hyvin vasta-alkajille ja esimerkiksi hentorakenteisille muusikoille.
Turun konservatoriossa cembalon opiskelu ei edellytä oman instrumentin hankintaa, sillä cembalot tehdään aina tilauksesta käsityönä. Kotiharjoittelussa voi käyttää sähköcembaloa, kunhan osa harjoituskerroista tapahtuu tiloissamme aidon soittimen ääressä.
Lisätietoja cembalon soitosta Turun konservatoriossa antaa Julia Tamminen.
Harmonikka
Kosketinsoittimeksi luettava harmonikka on ollut jo pitkään myös taidemusiikin parissa arvostettu instrumentti, jonka avulla voi tulkita niin klassisia sävellyksiä kuin populaarimusiikkia.
Yleisin harmonikkamalli on nykypäivänä niin sanottu 5-rivinen näppäinharmonikka, jossa on erikseen diskantti- ja bassonäppäimistö. Tunnettuja harmonikkamalleja ovat myös 1-2-riviset soittimet sekä pianokoskettimilla varustetut harmonikat.
Harmonikan vahvimmat perinteet ovat Euroopassa ja Venäjällä, mutta nykyisin kyseessä on globaalisti soitettu ja tunnettu instrumentti.
Lisätietoja harmonikasta ja sen opiskelusta saat opettaja Johanna Liimatalta.