Näppäilysoittimet Turun konservatoriossa

Harppu, kantele ja kitara ovat näppäilysoitinten trio, joka taipuu niin klassiseen musiikkiin, kansansävelmiin kuin kotisoittoon. Meillä näitä kaikkia soittimia voi harjoitella sekä harrastuksena että tavoitteellisesti opiskellen.

Harppu

Harppu sopii soittimeksi kaiken ikäisille. Soiton voi aloittaa jo 5–6-vuotiaana, mutta aikuinenkin saa opinnoista paljon irti. Turun seudulla harpunsoitonharrastajista puolet onkin aikuisia. Soitto aloitetaan pikku- eli vipuharpulla. Pidemmälle edenneet oppilaat siirtyvät pedaaliharppuun, joka vaatii soittotekniikalta enemmän.

Sekä vipu- että pedaaliharppu vaativat auton kuljetusta varten. Siksi tunneille ei kuljeteta omaa soitinta, vaan opetuksessa käytetään pääsääntöisesti oppilaitoksen omia soittimia.
Turun konservatoriossa harppua voi opiskella kaikilla osastoilla. Oppilaina on sekä koululaisia että aikuisia.

Lisätietoja harpun soitosta antaa Krista Leivo. Harpun mainosvideo 2023.

 

Kantele

Kantele on Suomen kansallissoitin, jonka parissa on jälleen tuhansia aktiivisia harrastajia ja myös lukuisia ammattimuusikoita. Tämä kielisoitin kuuluu sitrasoittimiin ja samaan soitinperheeseen kuuluvia soittimia löytyy myös mm. Baltian maista ja Venäjän Karjalasta.

Pienkanteleissa on yleensä 5–15 kieltä ja suurkanteleissa 36–40 kieltä. Kanteleen opiskelu on osa Turun konservatorion kansanmusiikin opintoja ja kansanmusiikin puolella pyritään perusopintojen aikana opettelemaan sekä pienkantele- että suurkanteletekniikat. Usein opintojen loppuvaiheessa opiskelijalla onkin niin 5-kielinen ja 11-kielinen kuin myös suurkantele ja konserteissa musisoidaan käyttäen kaikkia soittimia erilaisin soittotekniikoin.

Kansanmusiikin opinnoissa painottuu luova musisointi, improvisaatio, oman musiikin tekeminen ja sekä solistisen että yhtyemusisoinnin yhdistelmät eri muodoissaan.

Lisätietoja kanteleen opiskelusta antaa Aino Kurki.

Klassinen kitara

Suosittu, monipuolinen ja ilmaisuvoimainen kitara sopii niin konserttisaleihin, leirinuotioille kuin kotisoittoon.

Turun konservatoriossa opetus keskittyy klassiseen musiikkiin, mutta tunteihin sisältyy myös soinnuilla säestämisen perusteet. Opinnot noudattavat musiikin laajaa oppimäärää. Soittotuntien lisäksi opintoihin kuuluvat kitaraorkesterissa soitto, tasosuoritukset ja musiikin perusteiden opiskelu.

Kitaristimme pääsevät halutessaan esiintymään säännöllisesti järjestettäviin konsertteihin. Talossamme toimii kolme kitaraorkesteria, joiden lisäksi lähes kaikki kitaristimme ovat mukana erilaisissa kamarimusiikkikokoonpanoissa opintojensa aikana.

Kitaransoiton aloittaminen ei vaadi suuria investointeja: hyvän oppilasinstrumentin saa jo parilla sadalla eurolla. Soitonopetusta annetaan Turun konservatoriossa tasolta toiselle edistyen.

Lisätietoja kitaran soiton opiskelusta antavat Hanna Kourula ja Tuomas Kourula.