Puupuhaltimet ja vaskisoittimet Turun konservatoriossa
Tarjoamme opetusta puhallinsoitossa sekä puu- että vaskisoittimissa. Tavoitteellinen harjoittelu voidaan eri puhaltimilla aloittaa vähän vanhempanakin, esimerkiksi 15 vuoden iässä.
Puhaltimissa yhteissoitto on oleellinen osa harjoittelua ja esiintymistä. Harrastuksen sosiaalisuus, uudet ystävät ja yhdessä koettu soittamisen ilo kantavat monia soittajia läpi elämän.
Soitinopettajamme antavat mielellään lisätietoja eri puhallininstrumenteista, niiden ominaisuuksista ja siitä, miten ja milloin harrastus kannattaa aloittaa. Turun konservatorio tarjoaa monia soittimia lainalle tai vuokralle. Meillä soittamisen kynnys on matalalla ja katto korkealla!
Puupuhaltimet
Turun konservatoriossa voi opiskella muun muassa seuraavia puupuhaltimia:
Nokkahuilu (aloitusikä noin 6 vuotta)
Huilu (aloitusikä noin 9 vuotta)
Klarinetti (aloitusikä noin 8 vuotta)
Oboe (aloitusikä noin 10 vuotta)
Fagotti (aloitusikä noin 8 vuotta)
Saksofoni (aloitusikä noin 10 vuotta)
Muistathan, että aloitusikä on puupuhaltimissa erittäin venyvä, joten esiteltyjä aloitusikiä vanhempikin voi aloittaa harrastuksen. Osassa soittimista tästä on jopa selkeää hyötyä.
Huilu
Huilu on monipuolinen soitin, jolle on kirjoitettu ehtymätön määrä materiaalia popista klassiseen ja barokista jazziin.
Huilunsoiton aloitusikänä voidaan pitää 9 vuotta, jolloin soitin on poikkihuilu. 7-8-vuotiaille huilu on saatavilla käyräsuukappaleisena, jonka etuna on käsien pienempi rasitus aloitettaessa. Käsien pituuden kasvaessa huiluun vaihdetaan suora suukappale, jolloin soitin on täydessä koossaan.
Soittoharrastuksen aloittamiseksi aiempaa kokemusta soittamisesta tai musiikin teoriasta ei tarvita. Alkuun riittää oma soitin ja innostus. Opettajamme auttavat mielellään oppilasta valitsemaan itselleen parhaiten sopivan huilun.
Nokkahuilu
Nokkahuilu on vanha taidesoitin ja suhteellisen kevyt puhallin pienellekin soittajalle. Nokkahuiluja on monen kokoisia. Soiton voi aloittaa noin 6-vuotiaana sopraanonokkahuilulla. Sormien kasvaessa soitinvalikoimaa voi laajentaa altto-, tenori- ja bassonokkahuilulla.
Nokkahuilut valmistetaan puusta, mutta soittoharrastuksen voi aloittaa edullisella muovisoittimella. Nykyään nokkahuilulla voi soittaa kaikenlaista musiikkia: vanhaa ja uutta, klassista ja kevyttä, yksin ja yhdessä. Se on tasavertainen instrumentti kaikkien muiden soitinten rinnalla.
Nokkahuilun soittamisesta on hyötyä, mikäli oppilas myöhemmin haluaa vaihtaa johonkin muuhun puupuhaltimeen.
Klarinetti
Klarinetti on helppo soitin, siitä on vaivatonta saada pehmeä ja kaunis ääni ilman suuria ponnisteluita. Klarinetin sävymaailma on yksi puhallinsoitinten laajimmista. Klarinetin ääni sopii loistavasti myös kerrostaloasujalle.
Klarinetinsoiton sopiva aloitusikä on noin 8-vuotiaasta ylöspäin. Monet merkittävät eturivin klarinettitaiteilijat ovat aloittaneet oman soittoharrastuksensa vasta esimerkiksi 15 ikävuoden jälkeen, joten vanhempanakin pääsee hyvin mukaan klarinetin soiton maailmaan.
Nuorempana aloittavalla olisi suotavaa, että etuhampaat olisivat vaihtuneet jo pysyviin. Klarinettiin on helppo puhaltaa, eikä äänen tuottaminen vaadita suurta fyysistä voimaa.
Klarinetti on myös kooltaan ja painoltaan kevyt ja pienikokoinen. Pienellä oppilaalla saattaa aluksi tulla pieniä rajoitteita sormien yltämisessä alimmille läpille. Alempia läppiä voidaan ottaa lisäkäyttöön aina tilanteen mukaan.
Klarinetti on hinnaltaan edullinen. Halvimmat oppilasmallit ovat noin 400 euron tietämissä, mutta toisaalta jo huomattavasti paremman puusoittimen saa noin 800 eurolla. Jo selkeästi laadukas, pidemmän tähtäimen oppilasmalli maksaa noin 1300 euroa hopeoidulla ja laadukkaalla koneistolla.
Videolla Super Mario -musiikkia.
Oboe
Oboe on klarinetin kokoinen ja näköinen, mutta sen suukappale ja sitä myötä ääni on erilainen. Se kuuluu kaksoisruoko- eli röörisoittimiin (suukappaleessa on kaksi ruokoa sidottu vastakkain) ja on sukua muun muassa fagotille ja säkkipillille.
Oboen sielukasta ääntä kuulee esimerkiksi monissa elokuvasävelmissä, ja oboe antaa sinfoniaorkesterissa viritysäänen konsertin alussa. Instrumentin soitto aloitetaan yleensä noin 10 vuoden iässä tai vanhempana, kun sormet yltävät läpille ja soittaja jaksaa puhaltaa reippaasti. Nuorempanakin voi aloittaa, kunhan etuhampaat ovat vaihtuneet.
Oboe on aika harvinainen soitin, joten sen taitajat ovat kysyttyjä orkestereihin ja yhtyeisiin. Soitinkotelo mahtuu reppuun, eli kulkee helposti mukana. Uusi aloittelijan oboe maksaa yli 1000 euroa. Harrastuksen voi aloittaa myös konservatorion vuokrasoittimella.
Lisätietoja puupuhaltimista saat seuraavilta opettajiltamme:
Oleg Sytianko – nokkahuilu ja huilu
Outi Heiskanen – klarinetti
Satu Ala – oboe
Perttu Nurkka – saksofoni
Fagotinsoiton aloittamisesta saat lisätietoa kansliastamme.
Vaskisoittimet
Turun konservatoriossa voi opiskella seuraavia vaskisoittimia:
Kornetti
Trumpetti
Käyrätorvi
Pasuuna
Baritonitorvi
Tuuba
Vaskisoitinten suositeltavat aloitusiät ovat venyviä. Esimerkiksi kornetin voi aloittaa hyvin jo 7-vuotiaana. Myös muista soittimista on kehitetty juniorien käsiin sopivia malleja.
Hyvänä lähtöpisteenä vaskisoitannon aloittamiselle voidaan pitää ikävuosia kymmenestä ylöspäin. Koska äänenmuodostus on samankaltaista kaikissa vaskisoittimissa, on vaihtaminen isompaan instrumenttiin soittajan kasvaessa helppoa.
Lisätietoa kaikkien vaskisoitinten opiskelusta saat trumpetinsoiton lehtorilta Johanna Laaksolta.