Puupuhaltimet ja vaskisoittimet Turun konservatoriossa

Tarjoamme opetusta puhallinsoitossa sekä puu- että vaskisoittimissa. Tavoitteellinen harjoittelu voidaan eri puhaltimilla aloittaa vähän vanhempanakin, esimerkiksi 15 vuoden iässä.  

Puhaltimissa yhteissoitto on oleellinen osa harjoittelua ja esiintymistä. Harrastuksen sosiaalisuus, uudet ystävät ja yhdessä koettu soittamisen ilo kantavat monia soittajia läpi elämän.

Soitinopettajamme antavat mielellään lisätietoja eri puhallininstrumenteista, niiden ominaisuuksista ja siitä, miten ja milloin harrastus kannattaa aloittaa. Turun konservatorio tarjoaa monia soittimia lainalle tai vuokralle. Meillä soittamisen kynnys on matalalla ja katto korkealla!

Puupuhaltimet

Turun konservatoriossa voi opiskella muun muassa seuraavia puupuhaltimia:

Nokkahuilu (aloitusikä noin 6 vuotta)
Huilu (aloitusikä noin 9 vuotta)
Klarinetti (aloitusikä noin 8 vuotta)
Oboe (aloitusikä noin 10 vuotta)
Fagotti (aloitusikä noin 8 vuotta)
Saksofoni (aloitusikä noin 10 vuotta)

Muistathan, että aloitusikä on puupuhaltimissa erittäin venyvä, joten esiteltyjä aloitusikiä vanhempikin voi aloittaa harrastuksen. Osassa soittimista tästä on jopa selkeää hyötyä.

Huilu

Huilu on monipuolinen soitin, jolle on kirjoitettu ehtymätön määrä materiaalia popista klassiseen ja barokista jazziin.

Huilunsoiton aloitusikänä voidaan pitää 9 vuotta, jolloin soitin on poikkihuilu. 7-8-vuotiaille huilu on saatavilla käyräsuukappaleisena, jonka etuna on käsien pienempi rasitus aloitettaessa. Käsien pituuden kasvaessa huiluun vaihdetaan suora suukappale, jolloin soitin on täydessä koossaan.

Soittoharrastuksen aloittamiseksi aiempaa kokemusta soittamisesta tai musiikin teoriasta ei tarvita. Alkuun riittää oma soitin ja innostus. Opettajamme auttavat mielellään oppilasta valitsemaan itselleen parhaiten sopivan huilun.

Nokkahuilu

Nokkahuilu on vanha taidesoitin ja suhteellisen kevyt puhallin pienellekin soittajalle. Nokkahuiluja on monen kokoisia. Soiton voi aloittaa noin 6-vuotiaana sopraanonokkahuilulla. Sormien kasvaessa soitinvalikoimaa voi laajentaa altto-, tenori- ja bassonokkahuilulla.

Nokkahuilut valmistetaan puusta, mutta soittoharrastuksen voi aloittaa edullisella muovisoittimella. Nykyään nokkahuilulla voi soittaa kaikenlaista musiikkia: vanhaa ja uutta, klassista ja kevyttä, yksin ja yhdessä. Se on tasavertainen instrumentti kaikkien muiden soitinten rinnalla.

Nokkahuilun soittamisesta on hyötyä, mikäli oppilas myöhemmin haluaa vaihtaa johonkin muuhun puupuhaltimeen.

Klarinetti

Klarinetti on helppo soitin, siitä on vaivatonta saada pehmeä ja kaunis ääni ilman suuria ponnisteluita. Klarinetin sävymaailma on yksi puhallinsoitinten laajimmista. Klarinetin ääni sopii loistavasti myös kerrostaloasujalle.

Klarinetinsoiton sopiva aloitusikä on noin 8-vuotiaasta ylöspäin. Monet merkittävät eturivin klarinettitaiteilijat ovat aloittaneet oman soittoharrastuksensa vasta esimerkiksi 15 ikävuoden jälkeen, joten vanhempanakin pääsee hyvin mukaan klarinetin soiton maailmaan.

Nuorempana aloittavalla olisi suotavaa, että etuhampaat olisivat vaihtuneet jo pysyviin. Klarinettiin on helppo puhaltaa, eikä äänen tuottaminen vaadita suurta fyysistä voimaa.

Klarinetti on myös kooltaan ja painoltaan kevyt ja pienikokoinen. Pienellä oppilaalla saattaa aluksi tulla pieniä rajoitteita sormien yltämisessä alimmille läpille. Alempia läppiä voidaan ottaa lisäkäyttöön aina tilanteen mukaan.

Klarinetti on hinnaltaan edullinen. Halvimmat oppilasmallit ovat noin 400 euron tietämissä, mutta toisaalta jo huomattavasti paremman puusoittimen saa noin 800 eurolla. Jo selkeästi laadukas, pidemmän tähtäimen oppilasmalli maksaa noin 1300 euroa hopeoidulla ja laadukkaalla koneistolla.

Videolla Super Mario -musiikkia.

Oboe

Oboe on klarinetin kokoinen ja näköinen, mutta sen suukappale ja sitä myötä ääni on erilainen. Se kuuluu kaksoisruoko- eli röörisoittimiin (suukappaleessa on kaksi ruokoa sidottu vastakkain) ja on sukua muun muassa fagotille ja säkkipillille.

Oboen sielukasta ääntä kuulee esimerkiksi monissa elokuvasävelmissä, ja oboe antaa sinfoniaorkesterissa viritysäänen konsertin alussa. Instrumentin soitto aloitetaan yleensä noin 10 vuoden iässä tai vanhempana, kun sormet yltävät läpille ja soittaja jaksaa puhaltaa reippaasti. Nuorempanakin voi aloittaa, kunhan etuhampaat ovat vaihtuneet.

Oboe on aika harvinainen soitin, joten sen taitajat ovat kysyttyjä orkestereihin ja yhtyeisiin. Soitinkotelo mahtuu reppuun, eli kulkee helposti mukana. Uusi aloittelijan oboe maksaa yli 1000 euroa. Harrastuksen voi aloittaa myös konservatorion vuokrasoittimella.

Lisätietoja puupuhaltimista saat seuraavilta opettajiltamme:

Oleg Sytianko – nokkahuilu ja huilu
Outi Heiskanen – klarinetti
Satu Ala – oboe
Perttu Nurkka – saksofoni
Fagotinsoiton aloittamisesta saat lisätietoa kansliastamme.

Vaskisoittimet

Turun konservatoriossa voi opiskella seuraavia vaskisoittimia:

Kornetti
Trumpetti
Käyrätorvi
Pasuuna
Baritonitorvi
Tuuba

Lisätietoa kaikkien vaskisoitinten opiskelusta saat trumpetinsoiton lehtorilta Johanna Laaksolta.

Trumpetti

Trumpetin uljasta ja kirkasta sointia voi ihailla niin sinfoniaorkesterin riveissä kuin elokuva- ja pop/jazz-musiikissa. Tämä soitin taipuu kaikkiin musiikinlajeihin. Ääniä trumpetissa vaihdetaan puhallustekniikan lisäksi venttiileillä, joita on kolme.

Soitinopinnot voi aloittaa jo 6–7 vuotiaana, tällöin aloitussoittimena paremmin pienen soittajan käteen sopivat taskutrumpetti tai kornetti. Myöhempikään aloitusikä ei tässä ja muissa vaskisoittimissa haittaa, 10–15-vuotiaat pääsevät yleensä nopeasti jyvälle vaskisoiton salaisuuksista. Erityisen nopeasti edistyvät ne, joilla on jo taustaa jostain muusta soittimesta.

Orkesteriin pääsee mukaan jo soittotaipaleen alussa, koska oppilaitoksessamme toimii neljö orkesteria eri tasoilla. Yhteisöllinen harrastaminen onkin puhallinsoitinten mukavinta antia, orkestereista saa uusia kavereita, joista muodostuu sosiaalinen verkosto. Puhallinsoiton harrastajan ei tarvitse odottaa vuoroaan vaihtopenkillä, pelivuoro kestää koko harjoituksen ajan!

Trumpetin tai muiden vaskisoittimien soittoa voi mainiosti harrastaa myös kerrostalossa talon järjestyssääntöjen sallimissa puitteissa. Erilaisilla sordinoilla voidaan paitsi muuttaa äänenväriä myös vähentää äänenvoimakkuutta.

Oppilaitos vuokraa soittimen vasta-alkajalle. Hankintahinnaltaan oppilastasoiset trumpetit ovat n. 500 eurosta ylöspäin ja ammattilaistasoisten trumpettien hintahaitari lienee 2500–5000 euron luokkaa.

Pasuuna

Pasuuna on monipuolinen soitin ja sillä pääseekin soittamaan kaikkea Valkyyrioiden ratsastuksesta jazz-balladeihin.

Muista vaskisoittimista poiketen pasuunassa on venttiilien sijaan liukuva osa, ns. slaidi, jolla puhalluksen lisäksi vaikutetaan äänen korkeuteen ja tietenkin hauskuutetaan myös ihmisiä.

Ihanteellinen aloitusikä on 7 vuodesta ylöspäin aina eläkeikään asti. Soittimen saa kätevästi vuokrattua konservatoriolta ja myöhemmin voi hankkia oman.

Heti kun pasuunansoiton idea alkaa hieman aueta, pääsee soittamaan yhdessä muiden kanssa, sillä konservatoriolta löytyy orkestereita eri vaiheissa oleville soittajille. Siinä piilee kylläkin vaara – orkesterisoitto saattaa temmata mukaansa loppuelämäksi.

Käyrätorvi

Käyrätorvi on kippurainen kuin spagetti. Monesta mutkasta huolimatta käyrätorven ääni on uljas ja samettinen. Käyrätorvella voi soittaa monipuolista ohjelmistoa aina klassisesta elokuvamusiikkiin ja rokkiin. Käyrätorvella voi sooloilla komeasti heti kun pääsee soittoharrastuksesta jyvälle! Käyrätorvensoiton voi aloittaa koosta riippuen noin 6–7-vuotiaana. Soittimessa on niin pehmeä ääni, että se sopii hyvin musisointiin myös kerros- tai rivitaloissa.

Käyrätorvi on myös orkesterisoitin, jota soitetaan sinfoniaorkesterissa, puhallinorkesterissa sekä muissa kokoonpanoissa. Käytätorviryhmäkin kuulostaa upealta niin kahdestaan kuin suuremmallakin joukolla.

Käyrätorvia on eri kokoisia. Lapset aloittavat koosta riippuen pienemmillä torvilla. Kun ikää ja taitoa karttuu, voi siirtyä suurempaan. Soittimia saa lainata konservatoriolta, mutta oman pienen käyrätorven voi saada jo 400–1500 € hintaan. Isompien torvien hinnat alkavat yleensä noin 3000 € ylöspäin.

Baritonitorvi

Tämä samettiääninen, tuubaa muistuttava soitin tunnetaan myös nimellä eufonium. Puhallinorkesterissa sen tehtävänä on usein kauniiden melodialinjojen kannattelu kuin myös bassolinjaa tukevat rytmikkäät elementit. Se on tuubaa pienikokoisempi ja korkeammalla soiva. Sen (tai sukulaissoitin tenoritorven) soittamisen voi aloittaa jopa 6-vuotiaana ja sitä pidetään helppona aloitussoittimena. Soitinopintojen alussa soittimen voi vuokrata oppilaitoksesta.

Tuuba

Vaskisoitinperheen matalaäänisin soitin. Tuuban ääni on pehmeä ja pyöreä ja se tukee koko orkesterin sointia niin puhallin- kuin sinfoniaorkesterissa. Soitin on kooltaan melko iso ja tuubistiksi mielivä nuorempi soittaja voikin mainiosti aloittaa soiton ensin tenori- tai baritonitorvella ja siirtyä vähitellen tuubaan. Soittimen vuokraaminen oppilaitoksesta onnistuu.