Osaa orkesteria, someta streamiä ja sovella stemmausta!

Lukuvuonna 2017–18 Opetushallitus rahoitti teknologia- ja orkesterihanketta taiteen perusopetuksessa. Hankkeeseen kuului eri osa-alueita, joilla testailtiin, kuinka teknologiaa voisi hyödyntää orkesterisoittamisessa.

Streamaus

Hankkeessa kokeiltiin sitä, kuinka streamataan yhteisharjoituksia ja konsertteja. Samalla testattiin, mitä iloa ja hyötyä siitä on musiikin oppimiseen esimerkiksi silloin, kun soittajat asuvat useamman kunnan alueella, jopa 100 km:n päässä toisistaan. Streamauksella tarkoitetaan reaaliaikaisen videokuvan välittämistä verkossa. Sen avulla pystyy seuraamaan omaa osuutta ja kaverien soittoa, vaikkei itse ole paikalla, ja hyödyntämään tätä oman oppimisen tukena. Harjoitusten streamauksia lähettettiin suljetulla alustalla hanketoimijoiden ja hankeorkesterin avuksi. Konserttistreamaukset jäivät myös Facebook-sivustolle soittajien itsensä katsottaviksi ja tykättäviksi.

Stemmakaraokesovellus

Oletko kuullut stemmakaraokesta? Me emme olleet aikaisemmin kuulleet, mutta nyt tätä on kehitelty ja kokeiltu. Tällä systeemillä voit soittaa kuin “karaokena” vaikka kotoa käsin omaa stemmaasi Musescore-sovelluksen säestyksellä. Voit käyttää älypuhelintasi tai muuta laitetta, kun musiikki on ladattu sähköisessä muodossa. Samalla voit katsoa musiikin mukana liikkuvaa nuottikuvaa, joko koko orkesterin partituuria tai vain omaa stemmaasi. Soita mukana, tutustu muuten, opi muiden osuuksista!

Miten orkesteri tähän liittyy?

Kaikkea tätä kokeiltiin lukuvuonna 2017–18 puhallinyhtyeiden ja -orkesterien avulla. Toivottavasti  kokemuksia pystytään hyödyntämään muihinkin kokoonpanoihin!

Ketkä olivat mukana hankkeessa?

Hanketta koordinoi Turun konservatorio. Hankekumppaneita olivat Turun seudun musiikkiopisto, Musiikkiopisto Arkipelag ja Salon musiikkiopisto.