Turun konser­vato­rion kitara­orkes­terit

Muusikko voi kehittää koko opiskelunsa ajan instrumentinhallintaansa ja yhteissoittoaan Turun konservatorion kitaraorkestereissa. Eri ikäisten kitaristien kokoonpanot myös esiintyvät yleisölle säännöllisesti.

Kitarataiturit

1.–3. luokalla koulussa olevien kitaristien orkesteri.

Kitarataiturit-orkesteri on tarkoitettu nuorimmille kitaristeille. Se toimii harjoitusorkesterina jo hieman kokeneempien soittajien Kitaramestarit-orkesterille. Orkesterin ohjelmisto koostuu lastenlauluista, joiden sovitukset räätälöidään kaikille orkesterilaisille sopiviksi. Mukaan orkesteriin soittamaan pääsee heti, kun 3. kielen sävelet G ja A löytyvät.

Kitarataiturit opettelevat yhteissoiton alkeita. Tärkeää on myös tutustua muihin samaa soitinta soittaviin lapsiin. Kitarataiturit esiintyvät kitaristien konserteissa ja perinteisessä pikkukitaristien joulukonsertissa.

Kitarataiturit harjoittelevat lukuvuonna 2023–2024 keskiviikkoisin klo 17.15–18 Mestarinkadun Pienessä salissa.

Orkesteria johtaa Hanna Kourula.

Kitaramestarit

4.–5. luokalla koulussa olevien kitaristien orkesteri.

Kitaramestarit-orkesteri on tarkoitettu jonkin aikaa soittamista harrastaneille noin 9–11-vuotiaille kitaransoittajille. Se toimii harjoitusorkesterina kokeneempien soittajien Kitarasankarit-orkesterille. Orkesterin ohjelmisto koostuu pääasiassa tutuista lauluista, joiden sovitukset räätälöidään kaikille orkesterilaisille sopiviksi.

Orkesterin päätavoite on opetella soittamaan yhdessä, saada soittajat reagoimaan toistensa soittoon ja kantamaan vastuuta omasta osuudestaan orkesterin toiminnassa. Tärkeää on myös tutustua muihin samaa soitinta soittaviin lapsiin ja nuoriin. Kitaramestarit esiintyvät säännöllisesti konservatorion järjestämissä konserteissa ja Lasten musiikkijuhlilla.

Kitaramestarit-orkesteriin ovat tervetulleita myös iältään sopivat konservatorion ja musiikkiopiston ulkopuoliset soittajat, jotka tuntevat vähintään nuotit G1–G2, eli kolmen ylimmän kielen nuotit 1. asemasta.

Kitaramestarit harjoittelevat lukuvuonna 2023–2024 keskiviikkoisin klo 18–18.45 Mestarinkadun Pienessä salissa.

Orkesteria johtaa Hanna Kourula.

Kitarasankarit

6.–9. luokalla koulussa olevien kitaristien orkesteri

Kitarasankarit-orkesteri on jo alkua pidemmälle ehtineiden kitaristien orkesteri, jonka soittajat ovat 6.–9.-luokkalaisia. Soitettavat teokset ovat laajempia kuin nuorempien Kitaramestareiden. Musiikki sovitetaan orkesterille soittajien mukaan. Ohjelmisto on monipuolinen ja sisältää niin elokuva- kuin pelimusiikkiakin klassisen ja kansanmusiikin lisäksi. Kitarasankarit esiintyvät yhdessä Kitarissimo!n kanssa omissa konserteissaan mm. Turun taidemuseossa, Taidekappelissa, Sibelius-museossa ja Betel-kirkossa.

Orkesterin päämäärä on sitouttaa soittajat soittavaan kaveriporukkaan ja nauttia yhteissoiton ilosta niin harjoituksissa kuin konserteissakin. Kitarasankarit-orkesteriin ovat tervetulleita myös iältään sopivat konservatorion ulkopuoliset soittajat.

Kitarasankarit harjoittelevat lukuvuonna 2023–2024 keskiviikkoisin klo 16–17 Mestarinkadun Pienessä salissa.

Kitarasankareita johtaa Tuomas Kourula.

Kitarissimo!

Lukioikäisten ja aikuisten kitaraorkesteri

Kitarissimo!:ssa soittavat kitaristit ovat harrastuksessaan pitkälle ehtineitä noin lukioikäisiä ja sitä vanhempia soittajia. Lähtötasona on kitaran PT3-tasosuoritus.

Kitarissimo!-orkesterissa soittajat pääsevät tutustumaan musiikkiin laajemmin kuin soolosoittajina ja soittamaan myös länsimaisen taidemusiikin helmiä kitaraorkesterille sovitettuna. Mukana ohjelmistossa on myös kevyempää cross-over-musiikkia ja elokuvasävelmiä. Aiemman orkesterisoittokokemuksen luomaa yhteissoittotaitoa pyritään hiomaan yhä korkeammalle tasolle ja konserteissa koetaan yhdessä esiintymisen iloa.

Kitarissimo!:n on tarkoitus tarjota väylä soittoharrastuksen jatkamiseen senkin jälkeen, kun kitaristi on käynyt läpi opintonsa eikä hän enää käy soittotunneilla. Näin orkesteri vuosien kuluessa kasvaa sosiaaliseksi ja musiikilliseksi yhteisöksi samaan tapaan kuin monet kuorot.

Orkesteriin voi tulla mukaan myös Turun konservatorion ulkopuolinen kitaristi, jos soitto-ja nuotinlukutaidot ovat riittävällä, noin PT3-kurssia vastaavalla tasolla. Tarvittaessa järjestetään koesoitto. Kitarissimo!  esiintyy yhdessä Kitarasankarit-orkesterin kanssa omissa konserteissaan mm. Turun taidemuseossa, Taidekappelissa, Sibelius-museossa ja Betel-kirkossa.

Kitarissimo harjoittelee lukuvuonna 2023–2024 keskiviikkoisin klo 19–20.30 Mestarinkadun Pienessä salissa.

Kitarissimo!:a johtaa Tuomas Kourula.

Suuri kitaraorkesteri

Keväällä 2015 Turun konservatorion kaikki kolme kitaraorkesteria, Kitaramestarit, Kitarasankarit ja Kitarissimo! yhdistivät voimansa suuressa projektissa, jossa yli 40 kitaristia kokoontui soittamaan Jean-Philippe Rameaun musiikkia Sigyn-salin lavalle.

Kokemus oli sekä soittajille ja opettajille niin mahtava, että seuraavan vuoden projektin suunnittelu aloitettiin heti, ja samalla päätettiin, että joka kevät kaikki konservatorion kitaristit kerääntyvät soittamaan yhdessä. Uusi perinne oli syntynyt!

Suuri kitaraorkesteri kootaan yhteen noin kerran vuodessa kevätaikaan. Joka vuosi esitetään  uusi ohjelma. Vuodet 2020–2021 olivat poikkeuksia, kun Koronavirusepidemian projekteja jouduttiin lykkäämään.

Suurta kitaraorkesteria johtaa Tuomas Kourula.

Videoita kitaraorkesterien esityksistä

Lisää videoita on katsottavissa konservatorion YouTube-tililtä.