Turun konser­vatorion puhallinorkesterit

Turun konservatoriossa toimii neljä puhallinorkesteria: kokoonpanoista löytyy sopiva musiikkiharrastuksensa aloittaneista aina ammattiopiskelijoihin.

Aura Mini Winds

Aloitus toisen opintovuoden alussa.

Tavoitteena orkesterissa (taso 1) on yhteissoiton alkeiden opettelu: rytminkäsittely, johtajan seuraaminen, toisten kuunteleminen ja muiden soittoon reagointi, ryhmäytyminen, harjoitusrutiini; miten harjoituksiin tullaan ja miten siellä ollaan sekä esiintymiset.

Seuraavalle orkesteritasolle kypsyminen ja oppiminen: 1–2 lukuvuotta.

Orkesteri harjoittelee lukuvuonna 2023–2024 maanantaisin Mestarinkadun isossa salissa klo 16.30–17.15 ja sitä johtavat Mia Pertola ja Johanna Laakso.

Aura Junior Winds

Siirtyminen orkesteriin (taso 2) edellyttää kohtalaista nuotinlukutaitoa ja vähintään kahden etumerkin sävellajien taitamista. Soittajien ääniala liikkuu jo useamman kuin yhden oktaavin alueella ja soittajat taitavat myös kohtalaisesti erilaisia rytmisiä aiheita.

Tavoitteena on, että soittaja osaa toimia ryhmän jäsenenä ja on jo vastuussa oman stemmansa osaamisesta. Hän huolehtii omista nuoteistaan ja osaa harjoitella stemmojaan myös itsenäisesti. Soittajat osaavat seurata kapellimestaria ja pyrkivät monipuoliseen ilmaisuun ryhmänä.

Orkesterin ohjelmistossa on monipuolista puhallinmusiikkia nuoremmille soittajille sovitettuna ja sävellettynä. Orkesteri esiintyy säännöllisesti mm. Lasten musiikkijuhlilla sekä konservatorion ja musiikkiopiston erilaisissa tapahtumissa. Orkesteri harjoittelee keskiviikkoisin Mestarinkadun isossa salissa klo 16.45–17.45 ja sitä johtaa Mia Pertola ja Karri Kerkelä.

Aura Youth Wind Band

Siirtyminen orkesteriin (taso 3) edellyttää hyvää nuotinlukutaitoa ja vähintään neljän etumerkin sävellajien taitamista. Soittajien ääniala liikkuu jo useamman oktaavialan alueella ja soittajat tuntevat eri musiikkityylien ilmaisuun liittyviä seikkoja, taitavat monipuolisesti rytmiikkaa ja osaavat kiinnittää huomiota sävelpuhtauteen ja sointiin. Soittajat tiedostavat oman roolinsa ryhmässä sekä toimivat omissa sektioissaan vaihtelevissa tehtävissä. Soittajat ovat vastuussa omista nuoteistaan ja harjoittelevat stemmoja myös itsenäisesti.

Orkesteri harjoittelee ohjelmistoa, joka venyttelee genrerajoja monipuolisesti rockista klassiseen. Orkesteri esiintyy vuosittain monissa eri tapahtumissa ja konserteissa. Ikähaarukka orkesterissa on tällä hetkellä 10–45 vuotta. Orkesteri harjoittelee Mestarinkadun juhlasalissa keskiviikkoisin klo 18–19.30 ja sitä johtaa Mia Pertola ja Karri Kerkelä.

Aura Wind Band

Aura Wind Bandin (taso 4) tarkoituksena on olla tavoitteellinen oppimisympäristö taiteen perusopetuksen loppusuoralla oleville ja syventäviä opintoja suorittaville opiskelijoille. Mukana on myös ammatillisen toisen asteen ja ammattikorkeakoulun opiskelijoita. Konserttien ja esiintymisten yhteydessä on mahdollista suorittaa ammatillisia näyttöjä. Ohjelmiston vaikeusaste sijoittuu välille Grade 3–5. Orkesterissa on mukana merkittävä määrä myös oppilaitoksen ulkopuolelta tulevia soittajia sekä jo musiikkiopintonsa päättäneitä instrumentalisteja jotka haluavat ylläpitää harrastustaan tai ammattitaitoaan yhdessä soittamalla.

Oma säännöllinen konserttitoiminta sekä jokakeväiset Turun puhallinmusiikkijuhlat ovat olleet orkesterin toiminnassa tärkeällä sijalla. Usein konserteissa suoritetaan myös ammattiosaamisen näyttöjä orkesterisoiton sekä solististen tehtävien puitteissa. Orkesteri on tehnyt esiintymismatkoja kotimaan ulkopuolella Novgorodiin, Tallinnaan sekä Italiaan, ja kotimaassa on konsertoitu mm. Lahdessa, Tampereella, Raumalla, Tammisaaressa, Maarianhaminassa.

Valtakunnallisissa tapahtumissa orkesteri on ollut mukana puhallinorkestereiden SM kilpailuissa Pietarsaaressa vuonna 2013, Kuopion Nuori soittaa -tapahtumassa vuonna 2015 ja 2020, SM-kilpailuissa Turussa vuonna 2017 (A-sarjan II sija) sekä  WindFest 2021 -tapahtumassa Porissa. Palaute on ollut positiivista ja kannustavaa.

Aura Wind Band harjoittelee lukuvuonna 2023–2024 Mestarinkadun juhlasalissa maanantaisin klo 17.30–19.30 ja sitä johtaa Pekka Lyytinen.

Huiluorkesteri

Huiluorkesterissa soittaa taiteen perusopetuksen oppilaita sekä ammatillisen koulutuksen ja Turun ammattikorkeakoulun huiluopiskelijoita. Käytettävissä olevat soittimet ovat erilaisia huiluja, piccolosta aina matalaan bassohuiluun.

Huiluorkesteri osallistui keväällä 2022 videolla Kaliforniassa Yhdysvalloissa järjestettyyn Global Music Awards -kilpailuun. Orkesterin johtaja, huilulehtorimme Oleg Sytianko on tehnyt yhteistyötä pitkään säveltäjä Eugene Magalifin kanssa, jonka säveltämän Ave Marian esitys arvioitiin hengellisen musiikin sarjan hopeasijalle. Kilpailuun osallistui yli 20 000 esiintyjää eri kategorioissa ja eri puolilta maailmaa. Huiluorkesteri harjoittelee lukuvuonna 2023–2024 Linnankadulla kamarimusiikkisali A 224:ssä tiistaisin klo 18–20.